De drie zussen van Auschwitz – Heather Morris

Cibi, Magda en Livi beloofden toen ze klein waren aan hun vader dat ze altijd voor elkaar zouden zorgen.  Voor de drie Joodse zusjes wordt dat tijdens de WOII een moeilijke opdracht.  Als de jongste, Livi, op 15-jarige leeftijd op transport wordt gezet, besluit Cibi met haar mee te gaan.  Magda is op dat moment echter ondergedoken en kan zich niet bij hen aansluiten.  Cibi en Livi moeten tot het uiterste gaan om in Auschwitz te overleven.  Uiteindelijk kan ook Magda niet meer aan deportatie ontkomen en vinden ze elkaar terug.  De zussen geven elkaar broodnodige moed om niet alleen Auschwitz en de dodenmars te overleven, maar ook om nadien een nieuw leven op te bouwen.

Heather Morris werd wereldberoemd met “De tatoeëerder van Auschwitz”.  Dit derde deel in de reeks kan volledig zelfstandig gelezen worden.  De personages uit het eerste en tweede deel duiken in het verhaal wel op, maar spelen geen grote rol in het verhaal.  Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van deze drie zussen, waarvan er op vandaag nog twee in leven zijn.  Opnieuw slaagt Heather Morris erin om een hartverscheurend verhaal in een heel vlotte stijl te brengen.  Van bij de eerste pagina’s heeft het verhaal je in zijn greep en laat het je niet meer los tot je de laatste pagina omslaat.  Het verhaal komt bij momenten hard binnen en doet nog maar eens stilstaan bij de gruwel die WOII veroorzaakte. Apart aan dit boek is dat niet alleen het verhaal van de zussen tijdens de oorlog beschreven wordt, maar dat ook het verhaal van de opbouw van hun leven na de gruwel heel wat aandacht krijgt.  De moed waarmee de zussen omgaan met de vele moeilijkheden, doen de hoop uiteindelijk toch wel zegevieren.  Een echte aanrader voor liefhebbers van historische romans!

“De drie zussen van Auschwitz” van Heather Morris is een hartverscheurend, maar hoopvol verhaal over hoe drie zussen, tijdens en na WOII, elkaar de moed en hoop geven die ze nodig hebben om door te gaan.

Dankjewel aan HarperCollins Vlaanderen en Holland voor dit aangrijpende recensie-exemplaar!

🌕🌕🌕🌕🌗

ISBN: 9789402708912
Verschijningsdatum: 11/01/2022
Aantal bladzijden: 416
Uitgeverij: Harpercollins
Vertaald door Karin de Haas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s