Het meisje dat door India fietste – Aletta André

Aan de start van de lockdown in India bevindt de 15- jarige Jyoti zich met haar gewonde vader in de grote stad Gurgaon.  Hun thuis ligt zo’n 1200 km verder in Sirhulli.  In de stad blijven is geen optie.  Jyoti ziet maar één oplossing, op de fiets, met haar vader achterop begint ze aan de lange tocht naar huis.  De tocht is loodzwaar en vergt ontzettend veel doorzettingsvermogen.  Ze is echter vastbesloten om veilig thuis te komen.  De tocht doet haar nadenken over haar toekomst en hoe ze die zelf ziet.

Aletta André is correspondent in India en schrijft voor verschillende media.  Haar eerste jeugdroman is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jyoti.  Om dit verhaal te kunnen schrijven had ze meermaals contact met Jyoti.  Dit verhaal vertelt niet alleen over de moeilijke tocht en de moed van Jyoti, maar geeft ook een inzicht in het leven van heel wat jonge, arme Indiase meisjes.  Tijdens het fietsen heeft Jyoti voortdurend flashbacks, tijdens het lezen is het dus constant schakelen tussen heden en gebeurtenissen uit het verleden.  Dat zorgt ervoor dat het verhaal net iets minder vlot leest en eerder geschikt is voor gevorderde lezers.  Een mooie kennismaking met het hedendaagse India en specifiek met de kinder- en vrouwenrechten die er vaak nog met de voeten getreden worden.   

“Het meisje dat door India fietste” het debuut van Aletta André, vertelt niet alleen het verhaal van een heldhaftige fietstocht van een 15-jarig meisje, maar is ook een mooie kennismaking met het hedendaagse India.

Met dank aan VBK België en Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor dit recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐

ISBN: 9789024595617
Verschijningsdatum: 19/11/2021
Aantal bladzijden: 222
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s