Toen de wereld nog van ons was – Liz Kessler

Wenen, 1936.  Leo viert zijn negende verjaardag met zijn beste vrienden Max en Elsa.  Ze maken een rondje in het reuzenrad en zijn papa maakt een leuke foto als herinnering, waarvan ze elk een exemplaar ontvangen. 
Al snel na die leuke dag worden de drie kinderen van elkaar gescheiden.  De Joodse Elsa vlucht met haar familie naar Tsjecho-Slowakije.  Het gezin van Max verhuist naar München als zijn vader een belangrijke job aangeboden krijgt bij de SS.   Ook Leo is Joods en als zijn vader opgepakt wordt, vlucht hij met zijn moeder naar Engeland.  

Elk van hen beleeft de oorlog op een andere manier, waarbij die kostbare herinnering een andere betekenis krijgt.

Liz Kessler schreef meer dan 20 jeugdboeken, waarin meestal elfjes, zeemeerminnen of tijdreizen een rol spelen.  Haar nieuwe young adult roman is van een heel andere strekking en gebaseerd op de jeugd van haar vader. Verteld vanuit het perspectief van 3 kinderen, laat dit boek een diepe indruk na.  Het is treffend, hoe drie jongeren de oorlog op een andere manier beleven.  Ze komen allen in aanraking met wreedheden, onzinnige regels en volwassenen die blind voor zich uitstaren.  De groeiende haat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog komt sterk naar voor en het blijft voor mij onbegrijpelijk hoe makkelijk mensen de andere kant op kijken.  Dit boek laat je niet onberoerd.  Hoewel er over dit thema al vele boeken geschreven werden, zal dit er eentje zijn die bijblijft.   Het daarbij ook echt boeiend om te lezen hoe Max, als zoon van een SS-onderofficier de oorlog beleeft en hoe zijn denken verandert.  Een echte aanrader voor lezers vanaf 14 jaar.

“Toen de wereld nog van ons was” van Liz Kessler is een beklijvende young adult roman over 3 vrienden die tijdens de oorlog in andere omstandigheden opgroeien.

Met dank aan VBK België en Kok Boekencentrum voor dit aangrijpende recensie-exemplaar!

🌕🌕🌕🌕🌗
ISBN: 9789026625008
Verschijningsdatum: 7/12/2021
Aantal bladzijden: 302
Uitgeverij: Kok Boekencentrum Jeugd
Vertaald door Daniëlle Tuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s