De roos van Napoleon – Jacobine van den Hoek

1790.  Marie-Josèphe Rose (later beter bekend als Joséphine de Beauharnais) vlucht van Martinique naar Parijs als er slavenopstanden uitbreken.  De toestand in Parijs is niet veel beter en ze komt in de Franse Revolutie terecht.  Het is een woelige tijd en elke misstap in de ogen van de revolutionairen kan fataal zijn.  Ze wordt als koningsgezind gezien en belandt in de gevangenis in afwachting van de guillotine.  Net op tijd keert het tij en wordt ze terug vrijgelaten.

In diezelfde periode start Napoleon Bonaparte zijn carrière in het leger.  Al snel is hij berucht bij de bevelhebbers.  Als de paden van Napoleon en Joséphine elkaar kruisen, raakt hij helemaal in de ban van haar. 

Jacobine van den Hoek is auteur van historische romans en overtuigde haar lezers met haar debuut “Zondebok”.  In deze historische roman neemt ze ons meer naar Parijs tijdens de Franse revolutie.  Een bijzonder woelige tijd, waarin iedereen met enig aanzien als potentieel gevaarlijk beschouwd werd.  Het verhaal van Joséphine en de strijd die ze levert om met haar kinderen het hoofd boven water te houden, beslaat twee derde van het verhaal.  Dit wordt afgewisseld met korte fragmenten uit het leven van Napoleon.  Pas in het laatste deel van het boek komen beide verhaallijnen samen en leren Napoleon en Joséphine elkaar kennen.  Dit deel van de Franse geschiedenis was me niet zo bekend, heel interessant dus om een inkijkje te krijgen in het dagelijkse leven van die tijd.  Alleen miste het verhaal voor mij wat vaart en had ik verwacht dat de persoon van Napoleon een groter aandeel in het verhaal zou hebben.  Een fijne historische roman die gebaseerd is op waargebeurde feiten.

“De roos van Napoleon” van Jacobine van den Hoek geeft ons een kijkje in het leven van Joséphine de Beauharnais tijdens de woelige Franse revolutie.

Met dank aan HarperCollins Vlaanderen en Nederland voor dit recensie-exemplaar.

⭐⭐⭐
ISBN: 9789402709438
Verschijningsdatum: 8/02/2022
Aantal bladzijden: 384
Uitgeverij: Harpercollins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s