Ijzergeluk – Dirk Marteel

De Panne, mei 1940.  Het Duitse leger is België binnengevallen en zet het leven van de zevenjarige Oskar en zijn familie op zijn kop.  Elke dag komt de oorlog dichterbij en het gewone dagelijkse leven valt zo goed als stil.  Ze worden geconfronteerd met de vele Engelse soldaten die het dorp lijken te overspoelen op weg naar de pontons en de boten die hen naar Engeland evacueren.  Deze uittocht zorgt ervoor dat het dorp ook niet gespaard wordt van Duitse luchtaanvallen.

Dirk Marteel is geboren aan zee en woont in Oostende.  In zijn debuut combineert hij zijn passie voor de zee met zijn liefde voor taal.  Deze novelle vertelt het verhaal van een eenvoudig gezin en hoe de oorlog hun dagelijkse leven beïnvloedt.  In mooie taal en met veel gevoel slaagt hij erin de impact van de oorlog op het leven van een kleine jongen te vatten.  Die oorlog brengt angst, maar ook verwondering met zich mee, herinneringen voor wie een vorige oorlog meemaakte en een aparte samenhorigheid die hen de kracht geeft om deze periode te overleven. In korte zinnen en hoofdstukken en met weinig grote woorden, laat dit boek een diepe indruk na.  Een wondermooi verhaal dat straalt in zijn eenvoud en doet verlangen naar meer.

“Ijzergeluk” is het korte, maar krachtige debuut van Dirk Marteel over hoe een kleine jongen in De Panne het begin van de oorlog ervaart.

Met dank aan Beefcake Publishing voor dit fijne recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐⭐

ISBN: 9789493111837
Verschijningsdatum: 7/10/2021
Aantal bladzijden: 124
Uitgeverij: Beefcake Publishing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s