De nachtwaker – Louise Erdrich

1953.  Thomas werkt als nachtwaker in de lagersteenfabriek van het Turtle Mountain-reservaat en is stamhoofd van de Chippewa Indianen.  Er bereiken hem verontrustende berichten over de op til zijn emancipatiewet die hun recht op het spel zetten.  Hij besluit op te komen voor zijn volk en hun rechten te verdedigen.  Ondertussen gaat zijn nichtje Patrice op zoek naar haar verdwenen zus.  Ze komt terecht in Minneapolis en komt ogenblikkelijk in een bijzonder harde wereld terecht.

Louise Erdrich staat bekend om haar boeken met de Indiaanse bevolking in de hoofdrol.  Dit boek, waar ze Pulitzerprijs voor fictie 2021 mee won, is gebaseerd op het leven van haar grootvader.  Ze vertelt het verhaal van een volk dat voor zijn rechten moet blijven vechten.  Het boek telt heel wat personages, die niet steeds even vaak aan bod komen.  Dit zorgt ervoor dat het geen boek is dat je zomaar snel eens leest.  Het verhaal is boeiend geschreven, met hier en daar een vleugje magische realisme, maar vraagt je onverdeelde aandacht om het helemaal tot zijn recht te laten komen.  Persoonlijk werd ik het meest geboeid door het verhaal van Patrice en hoe ze de wereld rondom zich beleeft.  Dit sterke boek over een onbekend stukje geschiedenis is een echte aanrader voor wie houdt van literaire, historische romans.

“De nachtwaker”, waarmee Louise Erdrich de Pulitzerprijs won, vertelt het verhaal van de Chippewa Indianen die in de jaren ‘50 moeten vechten om hun rechten te behouden.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo en Spectrum boeken voor dit boeiende recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789000380817
Verschijningsdatum: 12/01/2022
Aantal bladzijden: 477
Uitgeverij: Spectrum
Vertaald door Monique ter Berg en Jan de Nijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s