Naar het paradijs – Hanya Yanagihara

New York, 1893, 1993 en 2093.  Met telkens een eeuw verschil krijgen we een kijkje in het leven van hoofdpersonages met dezelfde naam.  Ze komen allen terecht in een statig huis aan Washington Square.  Buiten hun namen lijken deze personages niet veel met elkaar gemeen te hebben.  Misschien zijn ze familie van elkaar, maar ook dat staat niet vast.  Elk van hen zoekt zijn weg in het leven, ze hebben hun twijfels, snakken naar een beetje liefde en proberen zorg te dragen voor elkaar.  Hoewel de verhalen telkens 100 jaar uit elkaar liggen, lijkt het verschil in tijdsgeest niet altijd even groot en kan je je zelfs afvragen of de personages niet beter af waren in 1893 dan in 2093.

Hanya Yanagihara veroverde de wereld en vele lezersharten met “Een klein leven”.  De verwachtingen voor deze roman zijn dus hooggespannen.  Dit boek bestaat uit 3 boeken die buiten de namen van de hoofdpersonages niet altijd veel met elkaar gemeen lijken te hebben.  Dit complexe, maar bijzondere boek zet je als lezer aan het denken en laat je zoeken naar de linken tussen de verschillende verhalen.  Het eerste boek leest erg vlot.  Bijzonder is dat de auteur hier haar eigen verleden geschapen heeft en haar eigen kijk geeft over hoe het leven in die tijd had kunnen zijn.  In het eerste deel van het tweede boek zijn er nog duidelijk linken met het eerste verhaal, maar die ebben wat weg naarmate het verhaal vordert.  Het derde boek in het meest complexe van de drie, met binnen het verhaal heel wat tijdsprongen, die het verhaal in 2093 moeten duiden.  

Het boek en zijn opbouw zijn erg bijzonder, en de onderliggende thema’s zijn niet altijd zo makkelijk te achterhalen.  Ik was erg blij aanwezig te mogen zijn op de auteurslezing met Hanya Yanagihara in Brussel.  Het gaf voor mij een extra dimensie aan het boek, waarvan ik na de lezing nog de laatste 100 pagina’s moest lezen.  Thema’s als angst, verbondenheid en zorg dragen voor een ander kwamen daarna sterker naar voor en gaven mij vooral heel veel goesting om het boek uit te lezen.  

Een boek dat tijd neemt om te lezen, maar dat die tijd meer dan waard is!

Dank aan Mythras Books en Uitgeverij NwAdam voor het recensie-exemplaar en de uitnodiging naar de auteurslezing.

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789046828960
Verschijningsdatum: 11/01/2022
Aantal bladzijden: 672
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Vertaald door Inger Limburg en Lucie van Rooijen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s