Vijftig woorden voor regen – Asha Lemmie

1948, Kyoto.  De achtjarige Noriko wordt door haar moeder afgezet aan de poort van het keizerlijke landgoed van haar grootouders en krijgt een belangrijke boodschap mee: “Stel geen vragen, verzet je niet, vecht niet terug”.  Haar grootouders nemen haar in huis maar liefde krijgt ze niet.  Ze krijgt een mooie ruimte op zolder, maar mag die niet verlaten.  Als haar halfbroer Akira ook bij haar grootouders komt wonen en hij met haar kennismaakt, groeit er een bijzondere band tussen beiden.  Eindelijk heeft ze een bondgenoot in huis, maar dat is niet naar de zin van haar grootmoeder.

Asha Lemmie studeerde Engelse literatuur en werkte bij een uitgeverij en in een boekhandel.  Met dit debuut haalde ze de bestsellerlijsten van de New York Times.  Voor dit verhaal verdiepte ze zich in de Japanse geschiedenis en schreef het verhaal van een meisje met een Japanse moeder uit een gegoede familie en een Afro-Amerikaanse vader, die kort na haar geboorte overleed.  Het meisje wordt door haar grootouders verborgen om de eer van hun koninklijke stamboom hoog te houden.  Gelukkig beginnen de tijden op dat moment te veranderen en worden de meningsverschillen tussen de generaties duidelijk.  Dit coming of age verhaal leest erg vlot maar bevat behoorlijk wat dramatische gebeurtenissen, wat het verhaal voor mij net dat ietsje minder geloofwaardig maakte.  Dit eerste boek maakt me echter wel benieuwd naar meer van deze auteur.

“Vijftig woorden voor regen” is het aangrijpende debuut van Asha Lemmie over een opgroeiend Japans meisje dat door haar grootouders niet aanvaard wordt.

Met dank aan VBK België en Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor dit meeslepende recensie-exemplaar.

🌕🌕🌕🌗
ISBN: 9789024595570
Verschijningsdatum: 28/01/2022
Aantal bladzijden: 446
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s