Als de nacht valt – Marieke Nijkamp

Een groep jongeren wordt opgevangen in een jeugdinrichting met de naam Hope.  Op een dag lijkt er heel wat gaande onder de bewakers en de volgende dag komen ze niet meer terug.  Een kleine groep slaat op de vlucht, maar ze ontdekken al snel dat de wereld geteisterd wordt door een levensgevaarlijk virus.  Een deel van de groep keert terug en probeert zo goed mogelijk te overleven met de voorraden die ze hebben.  Hulp van de overheid komt er niet voor de jongeren.  Ze zijn op zichzelf en elkaar aangewezen en moeten elkaar leren vertrouwen om te overleven.

De Nederlandse Marieke Nijkamp gooide hoge ogen met haar young adult roman “This is where it ends” die eerst in het Engels verscheen.  Pas daarna veroverde ze ook de Nederlandstalige markt met de vertaling “54 seconden”.  Haar vierde young adult roman is razend actueel en kent vele linken met de corona crisis.  Een gemeen virus, dat nog agressiever lijkt dan het coronavirus, teistert de wereld en er worden lockdowns aangekondigd.  Daarbij worden de jongeren uit de jeugdinstelling vergeten en aan hun lot overgelaten.  Vanuit het perspectief van verschillende jongeren wordt het verhaal verteld.  Elk op hun manier gaan de jongeren met de situatie om en dat blijkt niet altijd even makkelijk.  Een vlot boek voor jongeren met inclusieve personages dat herkenbare elementen uit de coronacrisis combineert met spanning en psychologie.  

“Als de nacht valt” is het nieuwe boek van Marieke Nijkamp over een groep jongeren die in een jeugdinstelling aan hun lot overgelaten worden tijdens een pandemie.

Met dank aan HarperCollins Vlaanderen en Holland voor dit recensie-exemplaar.

⭐⭐⭐
ISBN: 9789402709216
Verschijningsdatum: 25/01/2022
Aantal bladzijden: 336
Uitgeverij: HarperCollins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s