Lege huizen – Brenda Navarro

Een kind verdwijnt op klaarlichte dag. Zijn moeder is in alle staten en heeft moeite zich staande te houden. Ze twijfelt aan zichzelf, of ze wel voor het moederschap geschikt is en zoekt zondebokken voor wat gebeurd is. Ze fantaseert over het verleden en probeert zo de situatie in het heden de baas te kunnen of te doen alsof die niet bestaat.  Aan de andere kant van de stad doet een moeder wat ze kan om haar gestolen kind op te voeden.  Dat blijkt moeilijker dan gedacht, want het uiterlijk perfecte kind is autistisch.  Ook zij twijfelt aan haar talent voor het moederschap, waar ze zo naar verlangde.

Brenda Navarro is een Mexicaanse auteur en schrijft over vrouwenrechten in heel brede zin.  Af en toe lees je boeken waarvan je hoge verwachtingen hebt en het thema je aanspreekt, maar waar je maar geen klik mee lijkt te maken.  Voor mij was dit het geval bij dit boek.  De boekenclub van Borgerhoff & Lamberigts zette één en ander in perspectief, maar toch blijft het een boek waar ik maar niet “in” leek te komen.  Belangrijk om te weten voor je het boek leest, is dat er dagelijks in Mexico vele kinderen verdwijnen.  Dat maakt het verhaal in Mexico bijzonder actueel, maar zonder deze achtergrond te weten, is het voor de lezer een beetje een ver van mijn bed show.  De auteur slaagt erin om de psychische verwarring van beide moeders naadloos te laten doorsijpelen in de schrijfstijl, waardoor je als lezer een ongemakkelijk gevoel krijgt.  Binnen het verhaal worden vaak herhalingen gebruikt en heel wat scènes worden behoorlijk plastisch en soms expliciet beschreven.  Dat versterkt de beladen sfeer van het boek, maar voor mij vormde dit geen meerwaarde.  Een bijzonder boek dat je moet liggen, maar dat sommige lezers zeker zal aanspreken.

“Lege huizen” van Brenda Navarro, vertelt het verhaal van een jongen die ontvoerd wordt, vanuit het perspectief van zijn moeder en de vrouw die hem ontvoerde.

Met dank aan uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts voor dit recensie-exemplaar en de uitnodiging voor de leesclub van dit boek.

⭐⭐
ISBN: 9789463933445
Verschijningsdatum: 07/03/2022
Aantal bladzijden: 142
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s