De eikelvreters – Els Pelgrom

Curro groeit op in Spanje, waar de naweeën van de Burgeroorlog nog sterk voelbaar zijn.  Hij woont met zijn familie in een grot en moet al snel de school verlaten om geld te verdienen en het gezin te helpen ondersteunen.  Hoewel hij vaak ondankbare jobs krijgt zoals varkens hoeden, slaagt hij er telkens in om ook handeltjes op te zetten om zo wat extra geld te verdienen.  Hoewel hij nooit echt werkzekerheid heeft, zorgen zijn vindingrijkheid en veerkracht ervoor dat hij telkens op zijn pootjes terecht komt.  

In 1990 won Els Pelgrom de gouden griffel voor dit bijzondere jeugdboek over armoede en veerkracht.  Ik moet op dat moment 12 geweest zijn en viel toen net in de doelgroep voor dit boek.  Hoewel ik toen al veel en graag las, denk ik niet het boek op dat moment gelezen te hebben.  Fijn dus, dat ik daar nu met deze heruitgave met mooie coverillustratie van Ludwig Volbeda, toch nog de kans toe krijg.  Dit fijne verhaal zal ook vandaag nog heel wat jongeren kunnen boeien en vooral de ontzettende veerkracht van Curro is opvallend.  Ondanks de vele moeilijkheden en de armoede waar hij niet uit lijkt te raken, blijft deze jongen met nieuwe ideeën komen om zo met hele kleine stapjes vooruit te komen in het leven.  Bovendien toont hij dat vooral de kleine dingen in het leven voor geluk zorgen en dat lijkt me een prachtige boodschap om aan jongeren door te geven.  Hoewel het boek als 10+ gecategoriseerd staat, denk ik dat vooral 12+’ers het boek echt naar waarde zullen kunnen schatten.

“De eikelvreters”, de jeugdklassieker waar Els Pelgrom in 1990 een Gouden Griffel mee won, is nu opnieuw beschikbaar in een prachtige heruitgave.

Met dank aan VBK België en LS Amsterdam voor dit fijn recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789024597321
Verschijningsdatum: 29/03/2022
Aantal bladzijden: 207
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s