Hana – Alena Mornstajnová

1943.  Hana maakt als verliefde tiener een keuze die het leven van haar familie voor altijd bezegelt.  In plaats van te vluchten naar het buitenland, belandt het hele gezin in de getto van Theresienstadt en in Auschwitz. 
1954.  Mira is een jong meisje en beslist haar moeder niet te gehoorzamen.  Hoewel het haar eigen leven redt, blijft ze als wees achter.  Ze gaat bij haar zwijgzame tante Hana wonen.  Beiden proberen verder te leven met de keuzes die ze ooit maakten.

De Tsjechische Alena Mornstajnová is auteur en vertaler.  Met deze derde roman won ze twee grote prijzen.  Deze roman is niet te vergelijken met de vele oorlogsromans die de voorbije jaren verschenen.  Dit diepmenselijke, aangrijpende boek focust op de keuzes die mensen maken en hoe die de rest van het leven van de mensen om hen heen kunnen bepalen.  In drie delen wordt het verhaal, dat de periode van 1933 tot 1963 omspant,  verteld vanuit het perspectief van Mira en Hana.  Beiden moeten na traumatische gebeurtenissen hun plek terug  proberen te vinden in de maatschappij.   Dit bijzondere boek toont hoe schuldgevoel het verdere leven van mensen volledig kan beheersen en hoe moeilijk het kan zijn om daarna de draad terug op te pakken.  Een intense roman voor lezers van historische en psychologische roman, die je niet onberoerd zal laten!

“Hana” is een bijzondere historisch-psychologische roman over hoe schuldgevoel levens kan beheersen en hoe langdurig leed moeilijk te overwinnen is.

Met dank aan VBK België en Uitgeverij Mozaïek voor deze bijzondere roman.

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789023960881
Verschijningsdatum: 05/04/2022
Aantal bladzijden: 352
Uitgeverij: Mozaïek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s