Jefferson – Jean-Claude Mourlevat

“Het was alsof een gedachte een hele weg onder water had afgelegd en nu opeens, in het kielzog van een andere gedachte, in een luchtbelletje naar het oppervlak was geborreld om daar uiteen te spatten alsof het de vanzelfsprekendste zaak van de wereld was.”

De lieve egel Jefferson gaat naar de stad om zijn haar te laten knippen.  Eens aangekomen ontdekt hij echter dat de kapper vermoord werd.  Door een misverstand wordt hij als de moordenaar aanzien.  In paniek vlucht hij weg, maar gelukkig heeft hij Gijsbert, zijn vriend die hem helpt om op zoek te gaan naar de echte dader van deze gruwelijke moord.

De Franse jeugdauteur Jean-Claude Mourlevat won met zijn werk verschillende prestigieuze prijzen, waaronder de Astrid Lindgren Memorial Award.  Met “Jefferson” schrijft hij een uniek verhaal met dieren in de hoofdrol.  In licht-poëtische stijl schept hij een wereld waarin dieren en mensen in verschillende landen naast elkaar leven.   Hij slaagt erin maatschappelijke problemen in zijn boek binnen te loodsen zonder dat dit zwaarte aan het verhaal toevoegt.  De taal is luchtig, vaak grappig en laat kinderen met heel wat nieuwe woordenschat kennismaken.  Wat op het eerste zicht een detectiveverhaal lijkt, blijkt inhoudelijk zoveel sterker en probeert groot en klein een geweten te schoppen op het vlak van dierenliefde en -leed.  Fantasie verweven met een sterke realiteitszin, leesplezier voor klein en groot, maatschappelijke relevantie, humor én geschreven in een rijke taal, dit uitmuntende jeugdboek heeft het echt allemaal en is daardoor een echte aanwinst voor je boekenkast. Lezen die handel!

“Jefferson” van Jean-Claude Mourlevat is een uitmuntend jeugdboek dat zich afspeelt in de dierenwereld en maatschappelijke thema’s aansnijdt.  Een echte aanrader!

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor dit fantastische recensie-exemplaar!

⭐⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789401484961
Verschijningsdatum: 24/05/2022
Aantal bladzijden: 237
Uitgeverij: Lannoo
Vertaald door Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s