Over gehaktballen – Saskia de Jong

“Fijn dat je een gedicht kunt voelen dwars door een schilderij heen.”

Sjuul gaat elke middag naar haar oma.  Oma leest graag en heeft een zwak voor gedichten.  Sjuul heeft het niet zo voor die gedichten, maar als ze Luca wil helpen omdat hij iets zoekt om op de begrafenis van zijn oma voor te lezen, dan komen die gedichten toch goed van pas.  Luca is echter niet alleen verdrietig om het overlijden van zijn oma, maar denkt ook aan haar lieve hond Bella, die binnenkort naar het asiel moet.  Sjuul en Luca bedenken een plan om Bella te kunnen houden…

“Ik vind dichten een manier van denken,
met sprongetjes en kronkels,
achterstevoren en ondersteboven.
Het lijkt op huppelen in je hoofd?
of salto’s maken met woorden.”

Saskia de Jong is haar hele leven reeds geboeid door lezen en probeert dit in haar klas door te geven aan de volgende generatie.  Met dit bijzonder debuut toont ze dat ook poëzie de moeite waard is om te verkennen met kinderen.  Ze slaagt er moeiteloos in om gedichten te verweven in een leuk en avontuurlijk verhaal over twee vrienden die een hond willen redden.  Daarbij gebruikt ze niet enkel gedichten die op kinderen gericht zijn, maar krijgen ze ook gedichten van Arnon Grunberg of C. Buddingh voorgeschoteld.  Een kort woordje uitleg wordt netjes in het verhaal verweven, zonder dat dit kunstmatig aanvoelt. Dit boek is uitermate geschikt om voor te lezen in de klas, het daarna uit te werken en zo een liefde voor poëzie in de klas te brengen.  Dit boek verdient een plekje in elke schoolbibliotheek!

In “Over gehaktballen” slaagt Saskia de Jong erin om poëzie in een fijn, avontuurlijk verhaal binnen te smokkelen en kinderen van gedichten te laten proeven.

Bedankt Uitgeverij Lemniscaat voor dit bijzondere boek!

⭐⭐⭐⭐⭐
ISBN:   9789047714408
Verschijningsdatum: 14/06/2022
Aantal bladzijden: 128
Uitgeverij: Lemniscaat

Een gedachte over “Over gehaktballen – Saskia de Jong

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s