De hemel is van blik – Keisha Bush

De zesjarige Ibrahimah woont met zijn familie op het platteland in Senegal.  Als hij op een dag gered wordt door een vreemdeling, die Koranleraar blijkt ze zijn, kan zijn familie niet anders dan hem als talibé mee te sturen met deze maraboet Ahmed naar Dakar.  In Dakar moeten de talibés dagelijks gaan bedelen om de maraboet tevreden te houden.  In ruil krijgen ze bijzonder weinig.  Enkel zijn neef Etienne en de belofte dat dit maar voor één jaar is houden de kleine Ibrahimah op de been.  Thuis heeft zijn moeder alle moeite om zich staande te houden.

Keisha Bush woonde een tijdje voor haar werk in Dakar en richt zich nu met haar master Creative Writing, fulltime op het schrijven.  Ze laat haar lezer kennismaken met een groep vergeten kinderen uit Dakar.  Een grote groep jongens tussen 5 en 15 jaar leeft er bijna op straat, meegegeven door hun arme ouders met een maraboet, in de hoop dat ze degelijk koranonderwijs zullen krijgen.  Er is echter ontzettend veel misbruik en de situatie is hartverscheurend.  Hoewel dit verhaal fictief is, moeten vele duizenden jongens deze dagelijkse hel doormaken.   Het verhaal van de kleine Ibrahimah snijdt door merg en been en zal niemand onberoerd laten.  Ondanks de bijzonder schrijnende situatie waarin deze kinderen leven, zijn er doorheen het verhaal kleine sprankeltjes hoop, vriendschap en getuigen deze kinderen van een ontzettende veerkracht.  Een boek om stil van te worden dat beklijft en bijblijft.

In “De hemel is van blik” geeft Keisha Bush ons een blik op het leven van de jonge talibés die in Senegal in onvoorstelbare omstandigheden proberen te overleven.

Bedankt Uitgeverij Mozaïek voor deze eyeopener.

🌕🌕🌕🌕🌗
ISBN: 9789023960942
Verschijningsdatum: 03/05/2022
Aantal bladzijden: 381
Uitgeverij: Mozaïek

Een gedachte over “De hemel is van blik – Keisha Bush

  1. Pingback: De mooiste romans van 2022 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s