Het jaar van de doejong – John Ironmonger

Toby Markham is zestig en een succesvol zakenman.  Op een dag wordt hij wakker in een onbekende ruimte, die op een ziekenhuiskamer lijkt.  Het laatste wat hij zich kan herinneren is een exclusieve skireis in de Franse Alpen.  In zijn kamer krijgt hij bezoek van een groep mensen met wel heel bijzondere namen.  Ze beschuldigen hem van allerhande misdaden waar hij medeverantwoordelijk voor zou zijn.  Toby kan er eerst geen touw aan vastknopen, maar na een tijdje wordt de omvang van de gebeurtenissen hem duidelijk.

John Ironmonger is zoöloog, IT’er en auteur.  In 2015 schreef hij het boek “De dag dat de walvis kwam”, dat de pandemie van 2020 wel heel gedetailleerd leek te voorspellen.  “Het jaar van de doejong” is opgedragen aan de afgevaardigden van de klimaatconferentie van de VN.  Met een fictief verhaal dat zich in de toekomst afspeelt, probeert hij zijn lezers urgentiebesef bij te brengen en zet hij de klimaatcrisis in de kijker.  In deze toekomst wordt een willekeurige persoon uit het verleden ter verantwoording geroepen voor de daden van de mensheid.  Dit kleine boek brengt een groot probleem in beeld, maar is misschien net niet diepgaand genoeg om echt indruk te maken.  De insteek is origineel en goed bedacht, maar qua stijl en diepgang kan het niet tippen aan het sterkere “De dag dat de walvis kwam”.  Desalniettemin is het een interessant boek over een bijzonder actueel thema.

In “Het jaar van de doejong” wil John Ironmonger zijn lezers wakker schudden om de klimaatcrisis ernstig te nemen.

Bedankt Uitgeverij Signatuur en Standaard Uitgeverij voor deze wake-upcall.

🌕🌕🌗
ISBN: 9789056727284
Verschijningsdatum: 16/08/2022
Aantal bladzijden: 120
Uitgeverij: Signatuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s