Het nieuwe vriendinnetje – Charlotte Zolotow & Benjamin Chaud

Twee kinderen zijn beste vrienden.   Ze spelen samen, beleven leuke avonturen en hebben samen dolle pret.  Ook samen lezen, uren kletsen en gezellig naar de regen luisteren, hoort erbij.  Maar op een dag komt het vriendinnetje niet als ze geroepen wordt. Als het andere kind naar haar op zoek gaat merkt hij ze een nieuw vriendje heeft.   Het kind in erg verdrietig en ‘s nachts droomt hij dat hij een nieuw vriendinnetje maakt.

Dit verhaal van de Amerikaans Charlotte Zolotow verscheen oorspronkelijk in 1968.  In 2021 werd het door de Franse illustrator Benjamin Chaud van nieuwe illustraties voorzien en opnieuw uitgegeven.  Nu is er voor het eerst een Nederlandse vertaling van het klassieke verhaal beschikbaar.  

Er zijn heel wat prentenboeken beschikbaar over vriendschap en vrienden maken.  Zeldzaam zijn echter de boeken die tonen dat vriendschap ook wel eens stuk kan gaan.  Dit boek focust op het verliezen van een vriend.  Ergens in het jammer dat er niet dieper ingegaan wordt over de reden van verlies of dat er geen kansen gegrepen worden om het terug goed te maken.  Maar ook dat komt wel eens voor en dan is het goed om met kinderen in gesprek te kunnen gaan over het verliezen van een vriend en het verdriet dat dit teweeg brengt.   Dit zorgt ervoor dat dit best wel een triest verhaal is en hoewel het kind kansen ziet om in de toekomst nieuwe vrienden te maken, wordt er niet echt ingegaan op het verwerken van dit verdriet.  De nieuwe illustraties passen goed bij het verhaal, zijn kleurrijk en bevatten leuke details.  Toch laat dit verhaal mij met gemengde gevoelens achter.  Enerzijds is het goed dat verdriet om een verloren vriendschap bespreekbaar wordt gemaakt, maar er zijn zeker kansen laten liggen op het vlak van verzoening of verwerking van verdriet.  Een klassiek prentenboek, dat misschien niet helemaal meer in de huidige tijdgeest past.

Dankjewel Uitgeverij Davidsfonds/Infodok en Standaard Uitgeverij voor de kennismaking met deze klassieker.

⭐⭐
ISBN: 9789002276057
Verschijningsdatum: 02/08/2022
Aantal bladzijden: 40
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s