Het meisje dat door niemand werd gezien – Jeroen Franck & Janneke Ipenburg

Puja is dertien en verschuilt zich achter een hoofddoek door de moedervlek op haar wang.  Ze groeit op in India in een gezin dat het niet breed heeft.  Als ze verneemt dat ze uitgehuwelijkt zal worden, vlucht ze naar Sri Lanka.  Ze probeert er al bedelend een nieuw leven op te bouwen.  Wanneer ze de oude meneer Gakpo ontmoet, verandert haar leven.  Ze gaat aan de slag in zijn bloemenzaak en samen bouwen ze een sterke band op.  Hij leert haar dat ze er mag zijn en haar zelfvertrouwen groeit.

Jeroen Franck is leerkracht in de basisschool en heeft een passie voor verhalen.  In zijn tweede kinderboek voor lezers vanaf een jaar of 9, vertelt hij een warm verhaal over een meisje dat moet vechten om gezien te worden.  Hij slaagt erin heel wat belangrijke thema’s de revue te laten passeren in een boekje van beperkte omvang.  Denk maar aan geluk, vriendschap, omgaan met bijzondere uiterlijke kenmerken of kinderarbeid.  De schrijfstijl is eerder eenvoudig, met korte duidelijke zinnen, die weinig beeldende taal bevatten. De fijne, kleurrijke illustraties van Janneke Ipenburg brengen het verhaal tot leven.   De illustraties, het taalgebruik, de omvang van het boek en de leeftijd van het hoofdpersonage zorgen ervoor dat dit boek erg geschikt voor kinderen die minder sterk zijn in lezen.  Ze krijgen een inhoudelijk sterk verhaal voorgeschoteld dat hen laat kennismaken met een nieuwe cultuur, zonder dat de taal voor hen te moeilijk wordt.  Sterke lezers daarentegen, zullen hierdoor misschien wat op hun honger blijven zitten.

“Het meisje dat door niemand werd gezien” van Jeroen Franck is een warm verhaal over vriendschap en jezelf aanvaarden, dat kinderen laat kennismaken met een andere cultuur.

Dankjewel Uitgeverij Samsara voor dit lieve verhaal!

⭐⭐⭐
ISBN:   9789493301009
Verschijningsdatum: 23/09/2022
Aantal bladzijden: 51
Uitgeverij: Samsara

Bij het boek werden ook een aantal lesideeën uitgewerkt. Die vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s