Nummer Twee – David Foenkinos

“Misschien was het beter zo: zonder tastbaar bewijs van het geluk is de kans kleiner dat je later door nostalgie verteerd wordt.”

In 1999, woont Martin Hill met zijn vader in Londen.  De Harry Potter boeken zijn op dat moment een enorme hype en er wordt gedacht aan een film.  Bijna per ongeluk wordt Martin aangesproken om deel te nemen aan de audities.  Martin stemt aarzelend toe, maar groeit steeds meer in de gedachte dat hij Harry zou kunnen vertolken.  Het zit Martin echter niet mee en hij strandt op de tweede plaats. Voor Martin is dit een gebeurtenis die zijn wereld op zijn kop zet en Harry Potter lijkt hem de rest van zijn leven te achtervolgen.

“Mogelijk was Martin ook een beetje zo, hij had talent voor het aparte, hij bezat de gave om je leven te dromen in plaats van het te leiden.”

David Foenkinos is in het Franse boekenland een klinkende naam.  Pas recent verschenen een aantal van zijn boeken in het Nederlands.  In “Nummer Twee” geeft hij zijn lezers een kijkje in het leven van Martin.  Martin heeft niets met acteren, maar als hij net naast de rol van Harry Potter grijpt, heeft dat een ingrijpende invloed op zijn verdere leven.  Hij kan deze tegenslag maar niet loslaten en zijn verdere leven gaat hij eronder gebukt. In een toegankelijke stijl neemt deze coming of age roman je mee in het leven van Martin en de psychologische impact die deze ingrijpende gebeurtenis op zijn leven heeft.  Deze fijne, literaire roman valt op door de mooie, heldere zinnen met poëtische toets, het grote inlevingsvermogen en het thema “Harry Potter” dat wereldberoemd is.  Literatuur voor een heel breed publiek. 

“In dit universum waar de tijd had stilgestaan, leek vrede opnieuw tot de mogelijkheden te behoren.”

“Nummer Twee” is een fijne roman van David Foenkinos die dieper ingaat op het leven van de jongen die net niet Harry Potter werd.

“Iemand ontmoeten, dat is jezelf toestaan om opnieuw te bestaan, zonder verleden, je vertelt over jezelf hoe je wil, je kan pagina’s overslaan, je mag zelfs beginnen met het einde.”

Dankjewel Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts om dit fijne verhaal ook in het Nederlands te brengen.

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789463938365
Verschijningsdatum: 15/11/2022

Aantal bladzijden: 200

Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s