100 procent Lena – Stefan Boonen

Dat ik een boontje heb voor Stefan Boonen, kan ik ondertussen niet meer ontkennen.  Elk boek opnieuw denk ik dat het vorige niet zal overtroffen worden en telkens weer slaagt hij erin mij te raken.  Niet altijd op dezelfde manier, soms is het de originaliteit die me verrast, zijn het de prachtige zinnen die mijn hart verwarmen of een andere keer tovert hij een glimlach op mijn gezicht met zijn tonnen fantasie.

“Niks zeggen, geen vragen beantwoorden, niet bewegen. Gewoon luisteren en wachten tot dat vreselijke gevoel in mijn borst minder wordt. Niet dat het er de hele tijd is. Het is als… eb en vloed. Soms zakt het weg naar mijn buik, om dan onverwachts weer tot aan mijn keel te stijgen. Als een vloedgolf.”

Met zijn “100 procent Lena”, dat al in 2006 verscheen, nu heruitgegeven en aan 2022 aangepast werd, raakt hij me tot in het diepste van mijn ziel.   Nadat Lena uit het leven stapt, blijven broer Bas en zijn familie verweesd, vol vragen en met een berg verdriet achter.  Ze proberen elk op hun manier het verlies te verwerken, maar ze gaan als gezin door een bijzonder moeilijke periode.  Gelukkig zijn er een handvol vrienden, familie en buren die een onvoorstelbare steun voor het gezin zijn.

“Ik weet nu dat je verdriet kunt voelen. Als een zwarte bol, ergens tussen je maag en het puntje van je neus, de binnenkant van je hoofd, je kuiten en je tenen. Een trieste, dikke stroop van je enkels tot aan je oren.”

Dit boek van beperkte omvang laat een diepe indruk na en maakt heel wat los.  Het is onvoorstelbaar hoe Stefan Boonen gevoelens perfect in woorden weet te vatten.  Prachtige zinnen doen je de gevoelens als het ware mee beleven.  Je wordt er heel erg stil van en vaak is het bijna pijnlijk om het verhaal te lezen, maar tegelijkertijd brengt het verhaal ook hoop.  Dit intense boek brengt de vele vormen van rouwen aan bod: lachen, huilen, verdriet, woede en de kracht van praten en samenzijn. Kortom, een krachtig boek om niet snel te vergeten!

“100 procent Lena” is een intens boek van Stefan Boonen over het rouwproces van een broer en zijn gezin na het overlijden van een zus.

Dankjewel Uitgeverij Pelckmans voor de heruitgave van deze jeugdklassieker.

⭐⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789464019070
Verschijningsdatum: 09/09/2022
Aantal bladzijden: 83
Uitgeverij: Pelckmans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s