Pleegkind – Claire Keegan

Een meisje wordt door haar vader naar een oom en tante gebracht.  Haar moeder is zwanger van de volgende baby en heeft weinig tijd voor de andere kinderen.  Het meisje ontdekt bij haar oom en tante een heel nieuwe wereld.  Een wereld waarin ze geliefd is en waar ze voor het eerste kennismaakt met warmte en genegenheid binnen een gezin.  De zomer vliegt voorbij, maar vlak voor het begin van het schooljaar wordt ze, voor haar helemaal onverwacht, terug naar huis gebracht.

“Ik ben hopeloos op zoek naar woorden, want alles is helemaal nieuw hier, en ik heb nieuwe woorden nodig.”

De Ierse Claire Keegan veroverde vorig jaar mijn hart met haar wondermooie novelle “Dit soort kleinigheden”.  Met grote verwachtingen begon ik dus aan “Pleegkind”, een novelle die ze in 2011 schreef en nu naar het Nederlands vertaald werd.  Opnieuw wist ze me te raken, met zinnen die geen woord teveel bevatten, maar een enorme warmte en tederheid uitstralen.  Ze weet als geen ander niet alleen de omgeving te schetsen, maar ook de gevoelens van mensen naadloos neer te zetten.  In 86 pagina’s neemt de auteur je mee in een wereld vol prachtige zinnen met doordacht gekozen woorden en ontroert ze vanaf de eerste pagina.  Dit innemende verhaal won verschillende prijzen en werd eerder dit jaar in het Iers verfilmd (An Cailín Ciúin – The quiet girl).  Ook de film werd op vele festivals gelauwerd en viel meermaals in de prijzen.  Na deze twee novelles van Claire Keegan ben ik alvast helemaal verkocht.  Ik kan alleen maar hopen dat ook haar eerdere verhalenbundels vertaald zullen worden en dat ze binnenkort met nieuw werk komt.

“Het voelt alsof mijn hart niet zozeer in mijn borst zit als wel in mijn handen, en dat ik het vliegensvlug meedraag, alsof ik de boodschapper ben geworden van wat er in mij omgaat.”

“Pleegkind” is een wondermooie novelle van Claire Keegan over een jong meisje dat tijdens een verblijf bij haar oom en tante voor het eerste ontdekt wat warmte en genegenheid betekenen.

Dankjewel Uitgeverij NieuwAmsterdam voor dit pareltje!


⭐⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789046828526
Verschijningsdatum: 29/11/2022
Aantal bladzijden: 92
Uitgeverij: NieuwAmsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s