De winnaars – Fredrik Backman

Daar is hij dan… het langverwachte derde deel in de Björnstad-trilogie.  Enkele jaren geleden pikte ik Björnstad op, een boek over een hockeystadje, dat op het eerste zicht niets voor mij leek.  Het was echter een tip van de boekhandel in de buurt en ik wou het wel eens een kans geven.  De eerste 100 pagina’s moest ik even doorworstelen, maar wat daarna volgde was een boek dat ik nooit meer zal vergeten en ik intussen aan vele mensen, met succes,  aangeraden heb.  Ook het tweede deel kon mij helemaal bekoren, dus dat derde deel moest onmiddellijk gelezen worden toen het hier in de bus viel.

We keren terug naar Björnstad, twee jaar na de gebeurtenissen die het leven van zowat iedereen op zijn kop zette.  Iedereen probeerde zijn leven terug op te pakken of trok naar andere oorden.  Maar diep vanbinnen blijft Björnstad hun thuis die aan hen blijft trekken. Björnstad krijgt een grote storm te verwerken die de gemoederen tussen de twee dorpen opnieuw scherp stelt.  In een complex verhaal dat je van bij het begin vastgrijpt en niet meer loslaat, zien we oude bekenden terug en leren we nieuwe personages kennen.

Dit is een verhaal vol kleine gebeurtenissen, die vaak grote gevolgen hebben.  Fredrik Backman toont zich opnieuw de meester in de cliffhanger.  Steeds weer laat hij kleine broodkruimels achter en verklapt hij, tussen de regels door, toekomstige gebeurtenissen. Hoofdstuk na hoofdstuk blijf je pagina’s omslaan en heb je een onweerstaanbare drang om nu eindelijk te ontdekken hoe de vork nu precies in de steel zit.  Telkens weer brengt hij je op een verkeerd spoor en slaagt hij erin je toch nog dat extra hoofdstuk te laten lezen.  

Opnieuw slaagt hij erin een boek over hockey helemaal niet over hockey te laten gaan, maar over diepmenselijke gevoelens, onderlinge verschillen en hoe we daarmee omgaan.  Het plot is verrassend, grijpt je bij de keel en als je de laatste pagina omslaat, heb je echt de indruk dat je zelf deel uitmaakt van dat complexe Björnstad en zijn bewoners die je voor altijd in hart sluit.

Voor wie deze fantastische reeks nog niet las… rep je als de bliksem naar je boekhandel of bibliotheek, kies dat eerste deel uit het rek en laat je meeslepen in een verhaal dat je nooit meer vergeet!

Bedankt Uitgeverij Volt en L&M Books, Björnstad heeft voor altijd een plekje in mijn hart!

⭐⭐⭐⭐⭐

ISBN: 9789021423548

Verschijningsdatum: 6/12/2022
Aantal bladzijden: 699
Uitgeverij: Volt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s