Verhalenbundels voor uren voorleesplezier

De Nationale Voorleesdagen staan voor de deur. Tijd dus om enkele recente verhalenbundels in de kijker te zetten. Deze boeken staan garant voor vele uren voorleesplezier. Je maakt kennis met de leukste personages, duikt mee in spannende avonturen en je blik op de wereld verruimt. Bovendien bestaat er geen betere manier om kinderen voor te bereiden op het zelf lezen én ontwikkelen ze een ruimere woordenschat en taalbesef. En mochten deze redenen nog niet voldoende zijn om aan het voorlezen te slaan, denk dan even aan die fijne momenten om samen gezellig te onthaasten en te genieten van een goed verhaal.

Het geheim van Beukensteyn – Hanna Kraan & Henrike van Engelenburg

Als Daan en Floor op bezoek op het landgoed Beukensteyn, treffen ze er een radeloze baron Freek aan, die door geldgebrek vreest het kasteel te moeten verkopen. De kinderen willen de baron helpen, maar ontdekken al snel dat er meer aan de hand is met het kasteel.  In een schittering van het licht zien ze de oude toren en kunnen ze in contact komen met zijn oude bewoners.  Samen bedenken ze een plan om het kasteel te redden. 

Dit manuscript werd teruggevonden op de zolder van de intussen overleden Hanna Kraan.  Het werd voltooid door theatermaker Henrike van Engelenburg en geïllustreerd door Geert Gratama.  Het resultaat is dit fantasierijke verhaal dat boeit van de eerste tot de laatste pagina.  Dit bijzonder leuke verhaal leent zich uitstekend tot voorlezen en is opgedeeld in hoofdstukken die zo’n 15 minuten voorleestijd in beslag nemen.  Naast het leuke verhaal leren kinderen ook heel wat bij over schilderijen en meubels die zich in het Rijksmuseum bevinden.  Door middel van QR-codes in het boek, kom je er meer over te weten.  Een heel erg geslaagd, tijdloos verhaal dat dankzij het digitale bonusmateriaal helemaal van deze tijd is.

⭐⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789000383283 – Verschenen op 30/11/2022 – 143 p. – Uitgeverij Van Goor

Nadia’s nacht – Henrieke Herber & Miriam Bouwens

Nadia is vijf en heeft een goudvis die meneer Rosso heet.  Die goudvis beleeft soms de gekste avonturen.  Maar ook met haar twee papa’s en buurjongetje Joris beleeft ze zelf hele fijne momenten.  In 15 leuke verhalen met een sprankeltje fantasie maak je kennis met Nadia, haar gezin en de leuke avonturen die ze samen beleven.  De verhalen zijn meestal uit het leven gegrepen, hebben een grappige ondertoon en spelen zich wel eens af in een fantasiewereld.  De dromerige illustraties van Miriam Bouwens brengen de verhalen tot leven.  Dit lieve verhalenboek schittert door zijn diversiteit in personages, zonder dat dit het hoofdthema van het boek is.  Nadia gaat op stap met de trein, logeert bij opa en oma, mag een voorstelling van haar papa bijwonen en zoveel meer, steeds met een fantasierijke ondertoon.  Dit boek is perfect voor het dagelijkse verhaaltje voor het slapengaan van kleuters, die zullen genieten van de herkenbare avonturen van Nadia.

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789021034706 – Verschenen op 15/11/2022 – 95 p. – Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Als een vossenstaart op een landkaart – Riet Wille & Sassafras De Bruyn

Fabels zijn van alle tijden en worden al sinds de middeleeuwen verteld.  Deze korte dierenverhalen met een moraal bezorgen mensen al vele jaren plezier.  Riet Wille maakte een leuke selectie uit fabels van over de hele wereld.  Ze vertaalde ze op rijm, speelde met taal en kwam tot 25 verrassende verhalen om lange winteravonden mee te vullen.  Sassafras De Bruyn zorgde voor wonderlijke illustraties die de verhalen een wat magische sfeer geven. 

Fabels uit Lapland, Tibet, Roemenië en nog vele andere landen van over de hele wereld vinden een plekje in dit boek.  De dieren die in de fabels figureren, zijn erg divers en meestal erg typisch voor de landen waaruit de fabel afkomstig is.  Zo leren kinderen, naast de mooie en soms grappige levenslessen ook heel wat dieren van over de hele wereld kennen.  De tekst op rijm, de vormgeving van de tekst en de subtiele taalspelletjes lenen zich perfect tot voorlezen.  De fabels zullen, voorgelezen, ook het best tot hun recht komen en geven vele kansen om er samen over te reflecteren.  

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789462916722 – Verschenen op 19/10/2022 – 135 p. – Uitgeverij De Eenhoorn

Een woud vol wonderen – Gabby Dawnay & Mona K

Dit boek verbindt fictie en non-fictie op een unieke manier.  In negen verhalen op rijm leer je vanalles bij over het bos en zijn bewoners.  De layout is echt prachtig, met lieve illustraties in natuurkleuren en tabbladen die je makkelijk naar het verhaal van je keuze brengen.  Met dit boek leer je ontzettend veel bij over paddenstoelen, het ondergrondse web dat bomen met elkaar verbindt, over de vele dieren en diersoorten die het bos bevolken of zelfs over fotosynthese.  De tekst op rijm zorgt voor een fijn voorleesritme en biedt kansen om het boek ook aan kleuters voor te lezen.  Elk hoofdstuk wordt daarnaast afgesloten met een woordje extra uitleg over het thema.  Leesplezier en kennisoverdracht komen heel mooi samen in dit boek.  Kinderen zullen gecharmeerd zijn door de lieve illustraties en de leuke tekst en zullen ongemerkt heel wat bijleren.  De prachtige cover zorgt ervoor dat dit boek makkelijk uit de boekenkast zal gekozen worden en maakt dit mooie plaatje compleet.  Een echte aanrader voor iedereen die meer te weten wil komen over het bos en de natuur.

⭐⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789060387047 – Verschenen op 25/08/2022 – 96 p. – Uitgeverij Christofoor

De klas van meester Hugo – verhalen van over de hele wereld – Ceelke Van Nuffelen & Julie Van Hove

Meester Hugo is gek op verhalen, hij houdt ervan ze te vertellen, maar geniet er evenveel van ze ook te beluisteren.  Zijn diverse klas zit vol verhalen van over de hele wereld.  Hij daagt daarop zijn leerlingen uit om een verhaal te vertellen dat ze hoorden van hun ouders, grootouders of dat misschien al jaren doorverteld wordt in hun familie.  Zo maken de leerlingen kennis met vele culturen en maken ze vanuit de klas een reis rond wereld.


Wil je vanuit je zetel een reis rond de wereld maken, dan is dit een boek voor jou. Deze verzameling van dertien verhalen van over de hele wereld, verteld vanuit het perspectief van de kinderen, geeft een mooi beeld van onze vele wereldculturen en brengt heel wat wijsheid over. De verhalen worden opgefleurd voor de kleurrijke illustraties van Julie Van Hove. Deze verhalen zullen het best tot zijn recht komen als ze aan kinderen voorgelezen en verteld worden, want zo worden deze verhalen al jaren doorgegeven. Een mooie blik op de wereld om voor te lezen aan kinderen vanaf 6 jaar of om zelf te lezen vanaf 9.

⭐⭐⭐
ISBN: 9789002274657 – Verschenen op 29/11/2022 – 92 p. – Uitgeverij Davidsfonds Infodok

De profeet verteld voor kinderen – Khalil Gibran, Tiny Fisscher en Pyhai

De profeet is een klassiek meesterwerk dat in 1923 verscheen en tot op vandaag een bestseller is.  Het boek werd nu voor het eerst herwerkt zodat de verhalen ook op kindermaat verteld kunnen worden.  Tiny Fisscher slaagt erin om in een mooie, maar duidelijke taal, de diepgang van de verhalen te behouden.  Samen met de warme illustraties van Pyhai, waan je je zo in het Midden-Oosten aan het begin van de vorige eeuw.

In deze verhalen probeert Almustafa, een wijze man, antwoorden te geven op diepgaande levensvragen van kinderen.  Hoe maak je juiste keuzes, wat is liefde, hoeveel moet je weggeven als je rijk bent?  Samen met Almustafa gaan kinderen op zoek naar antwoorden en ontdekken ze dat op sommige vragen niet zomaar een antwoord bestaat.  Het biedt kansen om je blik op de wereld te verruimen en om bij te leren over jezelf of de ander.  Een rijk boek dat aanzet tot nadenken en reflecteren en erg waardevol is als basis voor diepe gesprekken. 

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789493301023 – Verschenen op 31/10/2022 – 160 p. – Uitgeverij Samsara

Adiba, de oude heks in de eikenboom – Janneke Schotveld en Marja Meijer

In een grote, oude eik, midden op het plein woont Adiba, een oude heks.  Ondanks haar leeftijd zit ze nog vol leven en kwajongensstreken.  Bij het aanbreken van de lente komt ze tot leven en zorgt ze dat het nooit saai wordt in het kleine stadje.  De nieuwe burgemeester lijkt niets te moeten weten van die oude, vieze heks.  Maar iedereen uit de buurt weet wel beter, met Adiba valt niet te sollen. 


In zeven fijne verhalen vol levenslust wordt het personage van Adiba door auteur Janneke Schotveld in de kijker gezet.  Met vlotte pen schrijft ze bruisende verhalen vol grappige passages in een rijke taal met veel beeldspraak.  De gedetailleerde, kleurrijke illustraties van Marja Meijer brengen het stadje en hun onmisbare heks tot leven.  Kinderen zullen aan je lippen hangen én de grappige heks in hun hart sluiten.  Een heel fijn boek om voor te lezen aan kinderen vanaf 5 jaar of zelf te lezen vanaf 8.  

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789000385454 – Verschenen op 30/11/2022 – 79 p. – Uitgeverij Van Holkema & Warendorf

Op reis met een vriend – Ed Franck en Thé Tjong Khing

Panda en Eekhoorn zijn terug!  De twee bijzondere vrienden trekken deze keer op reis, op zoek naar nieuwe dieren. Samen gaan ze op pad en beleven ze heel wat avonturen.  Zo belanden ze in een sneeuwstorm, ontmoeten ze een lammergier en maken ze kennis met tweepotigen.  Eens terug thuis vieren ze een groot feest met alle dieren uit de buurt. 


Ed Franck viert opnieuw de bijzondere vriendschap tussen Panda en Eekhoorn.  De twee kunnen niet verschillender zijn, maar samen zijn ze een onverwoestbaar team.  Ook op hun spannende reis, wordt dat meer dan eens duidelijk.  De zo typische illustraties van Thé Tjong-Khing maken het feestje, dat dit boek is, compleet!.  Een mooie aanvulling in de lieve reeks van Panda en Eekhoorn om voor te lezen vanaf 5 jaar en zelf te lezen vanaf 7.

⭐⭐⭐
ISBN: 9789002277139 – Verschenen op 10/10/2022 – 74 p. – Uitgeverij Davidsfonds-Infodok

Maken jullie vanaf nu ook alle dagen even tijd om samen te genieten van een leuk, spannend, grappig of educatief verhaal?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s