Gevaarlijk water – Marte Jongbloed

Op 31 januari 1953, gebeurt wat niemand had kunnen voorzien.  Na een hevige storm breken de dijken en komt alles onder water te staan.  Maarten en zijn familie vluchten naar de zolder.  Ze zien huizen rondom hen instorten en wachten op hulp.  Maarten kan als enige mee met een bootje en belooft zijn familie snel terug te komen om ze op te halen. Pas als Maarten op het water is, beseft hij hoe ernstig de situatie is.  Hij zet alles op alles om zijn familie te redden.

Marte Jongbloed is kinder- en jeugdauteur en docent. Vorige week was het zeventig jaar geleden dat één van de grootste watersnoodrampen van Nederland plaatsvond.  Naar aanleiding daarvan schreef Marte Jongbloed een aangrijpend verhaal, gebaseerd op gesprekken met een ooggetuige.  Ze beschrijft daarbij niet alleen de ramp zelf en hoe mensen moeten vluchten voor hun leven.  De periode daarna, als gezinnen over het hele land opgevangen worden, komt ook uitgebreid aan bod.  Deze vlotte jeugdroman voor lezers vanaf 10 jaar, is met veel gevoel geschreven en leest als een spannend verhaal.  De korte hoofdstukken zorgen voor een erg vlotte leeservaring. Op een fijne manier geeft ze kinderen en jongeren een kijkje in een belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis.  Een sterk jeugdboek van beperkt formaat dat toch een stevig indruk nalaat.

“Gevaarlijk water” is een jeugdroman van Marte Jongbloed, die de watersnoodramp van 1953 op kindermaat brengt.  

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789021035468 – Verschenen op 17/01/2023 – 112 p. – Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s