Carlota – Kristien Dieltiens

Carlota, of Charlotte van België, was de dochter van Leopold I en werd een groot deel van haar leven weggestopt in het kasteel van Tervuren.  Kristien Dieltiens kroop in de huid van Charlotte, ging jarenlang op onderzoek en schreef deze roman om onze prinses terug tot leven te brengen.  Ze schetst het verhaal van een vrouw met een eigen wil, die toch haar best doet aan de verwachtingen van haar familie en de maatschappij te voldoen.  Haar leven lang is ze op zoek naar liefde en erkenning, maar die blijkt moeilijker te vinden dan verwacht.  Haar huwelijk met aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, brengt haar naar Italië en Mexico, maar brengt haar uiteindelijk weinig geluk.  Mannen kunnen doen en laten wat ze willen in die tijd en vaak zijn hun echtgenotes daar het slachtoffer van.  Dat is in het huwelijk van Carlota en Maximiliaan niet anders; hij zet vrolijk de bloemetjes buiten, terwijl Calota geviseerd wordt omdat er maar geen nakomeling komt.

Vanuit het perspectief van Carlota ontspint het verhaal zich.  Je leert Carlota kennen als Max al overleden is en ze haar tijd doorbrengt in het kasteel van Tervuren.   Ze voelt zich met de dood bedreigd, maar weet niet door wie.  In dit verhaal kruipen we letterlijk in het hoofd van Carlota en volgen we haar gedachtengang, haar verdriet en de vele herinneringen aan haar leven dat niet altijd over rozen liep.  En net die rozen, spelen een belangrijke rol in het leven van Carlota.  Dit behoorlijk complexe, maar erg goed geschreven boek biedt ons een kijkje in het leven van Carlota en het leven aan het hof in die tijd.  Het verhaal doet beseffen hoe wreed het hof met Carlota omging en hoe weinig vrijheid ze nog had eens ze terug in België vertoefde en dat voor een vrouw die in Mexico toch heel wat gerealiseerd heeft en er tot op vandaag herinnerd wordt.  

Kristien Dieltiens schreef een bijzonder boek dat ons een kijkje gunt in het leven aan het Belgische hof.  Hoewel het om een roman gaat, is het boek grotendeels op waargebeurde feiten gebaseerd. Een sterke historische roman voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van België

Dankjewel Uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts voor dit bijzondere boek!

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789463935852 – Verschenen op 27/01/2023 – 472 p. – Uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s