De reis van Noah – Phil Earle

1939.  De dreiging van de Tweede Wereldoorlog hangt boven Londen.  Als Noah’s papa naar het front vertrekt, belooft Noah hem goed voor zijn mama en hond Winn te zorgen.  Als de regering even later adviseert om alle huisdieren af te laten maken, krijgt Noah grote zorgen.  Hij wil zijn geliefde hond niet verliezen en bovenal ook de belofte aan zijn papa niet breken. Als hij hoort over een hertogin die dieren opvangt is hij vastbesloten zijn hond naar daar te brengen.  Samen met zijn vrienden loopt hij weg van huis om hun geliefde huisdieren te redden.  Hun tocht loopt echter niet over rozen en meermaals verkeren ze in groot gevaar.  Slagen ze erin hun dieren tot bij de hertogin te brengen?

Phil Earle werkte lang in de jeugdzorg en is nu jeugdauteur.  Net als “De gorilla en de jongen” dat vorig jaar verscheen, speelt ook dit verhaal zich tijdens de Tweede Wereldoorlog af en spelen dieren een grote rol in het verhaal.  Daarmee raakt hij een eerder onbekend deel uit de geschiedenis aan.  Tijdens de Britse huisdierenmoord werden meer dan 750000 dieren gedood om voedseltekorten te vermijden.  Deze hartverscheurende gebeurtenis vormt de basis van dit verhaal.  Het verhaal focust op de tocht die Noah en zijn vrienden afleggen om de dieren te redden.  Die tocht vangen ze aan met de boot van Noah’s vader en daar wordt het verhaal bij momenten wat ongeloofwaardig, want deze tocht verloopt wel erg dramatisch.  Er komt ook heel wat dierenleed aan te pas, wat niet elk kind zal kunnen smaken.  De opzet van het verhaal is goed, er is een mooie link met een onbekend stukje geschiedenis, maar de uitwerking kon net iets sterker en authentieker.

“De reis van Noah” van Phil Earle vertelt het verhaal van een jongen die met zijn vrienden wegvlucht om hun huisdieren te redden.

Dankjewel Kokboekencentrum om kinderen te laten kennismaken met dit deel van de geschiedenis.

⭐⭐⭐
ISBN: 9789026625817 – Verschenen op 12/01/2023 – 300 p. – Uitgeverij Kokboekencentrum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s