Vijf prentenboeken over bijzondere tochten en reizen

Deze rots is van ons – Kate en Jol Temple & Merel Eyckerman

Een groepje otters heeft het goed op hun rots.  Als twee gevluchte otters bij de rots aankomen zijn ze er niet welkom en is er geen plaats voor hen.  Maar wat gebeurt er als je het boek van achteren naar voren leest? 
Kinderboekenduo Kate en Jol Temple gaven dit boek reeds in 2017 in het Engels uit.  Voor de Nederlandse editie, die recent verscheen, werkten ze samen met Vlaamse illustrator Merel Eyckerman.  Zo bekomen ze een boek dat er helemaal anders uitziet dan de Engels editie.  Dit speciale prentenboek lees je in beide richtingen en neemt je zo mee in twee heel verschillende verhalen.  Het toont dat elk verhaal twee kanten heeft en dat het de moeite waard is om het leven door een positieve bril te bekijken.  Het thema van het verhaal, vluchten, blijft jammer genoeg brandend actueel.  De lieve illustraties en de beperkte hoeveelheid tekst zorgen ervoor dat dit boek ook erg geschikt is om met jonge kleuters met dit thema aan de slag te gaan.  Een erg geslaagd prentenboek!

🌕🌕🌕🌕

ISBN: 9789401486835 – Verschenen op 17/01/2023 – 36 p. – Uitgeverij Lannoo

Wat de weg mij vertelde – Cleo Wade

Soms zijn er momenten waarop je twijfelt welke kant je op wil.  Als er dan opeens, als uit het niets, een nieuwe weg verschijnt, dan sla je die in.  Die weg zal je wel eens doen twijfelen, je bent niet altijd zeker of je wel de goede kant op gaat en soms word je dan wel eens bang.  Maar de weg laat je zien dat je altijd keuzes kan maken, hulp kan vragen en dat vriendelijkheid je ver kan brengen.  

Cleo Wade schreef en illustreerde dit bijzondere boek.  Ze is auteur en dichter en verweeft graag thema’s als liefde, vrijheid en samenhorigheid in haar boeken.  Ze schreef dit boek om kinderen en volwassenen aan te moedigen hun eigen weg te zoeken en te worden wie ze zijn.  Het is een prentenboek dat je met weinig andere kunt vergelijken, waarbij paginavullende illustraties met de natuur als thema, aangevuld worden met een diepgaande tekst die, los van een bepaalde religie, toch een bepaalde zin aan het leven wil geven.  Elk zal “De weg” anders interpreteren en dat is net het mooie aan dit boek, want het kan makkelijk in groepen met een grote diversiteit ingezet worden.  De pagina’s komen soms wat druk over, maar de universele boodschap van jezelf zijn en je kwetsbaar opstellen maakt dit ruimschoots goed.  

🌕🌕🌕🌗
ISBN: 9789026625978 – Verschenen op 9/02/2023 – 36 p. – Kokboekencentrum

De wonderbaarlijke reis van Mevrouw Suzette – Salah Naoura & Britta Teckentrup

Mevrouw Suzette woont op het midden van een brug in een smal huis met een balkon.  In haar werkplaats bouwt ze fluiten en dat vinden de buren maar niets.  Als lieve, gastvrije vrouw heeft Suzette een plaatsje voor iedereen die dat nodig heeft.  De buren willen echter enkel stilte en klagen over het geluid van de fluiten, de huilende baby, de hond en de papegaai.  Als ze ook een geit opvangt, is de maat vol en willen ze dat Suzette verdwijnt.  Door een (on)gelukkig toeval komt er net een walvis langs die het huis van Mevrouw Suzette op zijn rug meeneemt.  Na een lange, woeste reis vinden Mevrouw Suzette en haar huisgenoten een warme plek die ze thuis kunnen noemen.

Auteur Salah Naoura en illustrator Britta Teckentrup zijn beiden uit Duitsland afkomstig en hun werk werd meermaals bekroond.  Samen maakten ze een prentenboek over een ongelooflijke reis van Mevrouw Suzette die met haar medebewoners op zoek gaat naar een nieuwe thuis en geluk.  De typische illustratiestijl van Britta Teckentrup heeft een wat donkere sfeer, waardoor de omgeving waarin het huis van Mevrouw Suzette staat, zich in de schaduw lijkt te bevinden.  Enkel Mevrouw Suzette, haar huis en huisgenoten stralen kleur uit.  Dit vormt, samen met de symbolische tekst, een sterk verhaal over je thuis voelen en jezelf mogen zijn.  Dit zinvolle verhaal is een mooie aanzet om met kinderen in gesprek te gaan over geluk en de redenen waarom mensen soms op de vlucht slaan.

🌕🌕🌕🌕

ISBN: 9789493301221 – Verschenen op 6/03/2023 – 32 p. – Samsara Books

De lange weg van slak – Tom Mariën en Eleni Debo

Slak woont in zichzelf en zijn gedachten.  Met de levenswijsheden van zijn ouders “Wie traag gaat, vliegt niet uit de bocht” en “Blijf op het rechte pad” gaat hij op weg.  Onderweg vinden de duizendpoot en de mieren dat hij zichzelf meer los moet laten en uit zichzelf moet breken.  Slak snapt er niets van en verschuilt zich in een rond huisje.  Tot het huisje wankelt en met Slak aan de haal gaat.  Het zet de wereld van Slak helemaal op zijn kop.

Tom Mariën schrijft prentenboeken met een filosofische insteek voor kinderen en jongeren.  Deze keer sloeg hij de handen in elkaar met debuterend illustrator Eleni Debo. Samen maakten ze een prentenboek om u tegen te zeggen, dat opvalt door het slakkenspoor in reliëf, dat pagina na pagina verder loopt.  De illustraties zijn deels in zwart-wit en evolueren naar kleur als het hoofdpersonage van slak zich verder ontwikkelt.  De tekst zet aan tot nadenken en reflecteren over de keuzes die we in ons leven maken.  Bovendien is er veel aandacht voor de typografie, die soms rust, dan weer actie uitstraalt en verder bijdraagt aan het bijzondere karakter van dit boek.  Dit prachtige verhaal over zelfontwikkeling is een ideale basis om met kinderen in gesprek te gaan over keuzes maken, jezelf te ontdekken en je persoonlijke weg te vinden.

🌕🌕🌕🌕🌕
ISBN: 9789463832687 – Verschenen op 25/01/2023 – 44 p. – Uitgeverij Pelckmans   

Ondertussen op aarde – Oliver Jeffers

Twee kinderen maken ruzie op de achterbank.  Hun vader wil hen tonen waar ruzie toe leidt en neemt hen mee op een reis door tijd en ruimte. Hij gaat steeds verder terug in de tijd en toont hen de Tweede wereldoorlog en de koloniale periode.  Ook de ontdekkingsreizen, de tijd van de Vikingen en de bouw van de Chinese Muur komen aan bod.  Ze reizen helemaal terug tot de Oertijd en komen tot de ontdekking dat ze zelf het verschil kunnen maken.

Oliver Jeffers staat bekend om zijn unieke prentenboeken.  In dit boek voor wat oudere kinderen toont hij dat conflict van alle tijden is, maar dat we wel zelf op onze manier het verschil kunnen maken.  Belangrijk bij dit boek lijkt me wel dat de voorlezer zelf wat kennis over onze wereldgeschiedenis heeft, zodat die wat extra info kan verstrekken over de korte stukjes die aan bod komen.  De tijdlijn op het einde van het boek, zorgt hier voor een geheugensteuntje voor wie het niet helemaal zeker weet.  Dit boek kan een mooie aanzet zijn om dieper in te gaan op één of meerdere van de voorgestelde gebeurtenissen en zal interesse in de geschiedenis aanwakkeren.  De illustraties liggen helemaal in lijn met eerdere prentenboeken van Oliver Jeffers zoals “Ondertussen op aarde”.  Opnieuw maakt hij een verrassend prentenboek over een bijzonder onderwerp.

🌕🌕🌕🌕
ISBN: 9789026164699 – Verschenen op 28/02/2023 – 64 p. – Uitgeverij De Fontein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s