Matilda – Roald Dahl

Matilda of Roald Dahl aan jullie voorstellen?  Dat lijkt met niet meer nodig, want wie kent de meester van het kinderboek niet.  Recent belandde de uitgeverij van de overleden auteur in een ware storm, toen ze gevoeligheden uit de teksten wilden halen en de zo typische, scherpe kantjes van zijn karikaturale personages wilden glad vijlen.  Gelukkig blijven de Nederlandstalige boeken, voorlopig in al hun glorie beschikbaar. 

Net als zovelen was ik als kind al grote fan van Roald Dahl.  Negen was ik toen Matilda voor het eerst verscheen.  Wat ben ik blij dat ik vandaag twee nieuwe edities van het boek met jullie mag delen.  

Even geleden verscheen de Netflix-musical van dit fijne verhaal, de reacties op de film zijn gemengd, maar er verscheen ook een speciale filmeditie van het boek.  Perfect voor kinderen die houden van tv kijken en Netflix en die na het kijken van de film benieuwd zijn naar het échte verhaal.  

Daarbovenop verscheen vandaag de 100ste druk van het boek.  Een luxe hardcover editie voor echte leesfanaten en boekenverzamelaars.  Hoewel het verhaal in beide boeken, uiteraard, identiek is, zijn er toch verschillen tussen beide.  De 100ste editie is een stuk dikker van de filmeditie en dat is te danken aan de prachtige binnenwerk.  De illustratiesvan Quentin Blake zijn groter, de typografie meer uitgewerkt met verschillende lettertypes en groottes én het boek bevat schrijftips voor jonge schrijvers in spé.

Welk boek je ook kiest, dat maakt niet uit, kies gewoon het boek dat het best past bij het kind dat je voor ogen hebt en het verhaal doet de rest, net zoals het al jaren doet voor zoveel lezers.  Heb je dus nog een kind in je buurt dat nog niet vertrouwd is met de boeken van Roald Dahl?  Laat het dan snel kennismaken met één van zijn fantastische boeken en breng het binnen in een wereld vol fantasie, grapjes en ondeugendheid.

Roald Dahl, what’s not to like?

Netflix editie: ISBN: 9789026160790 – Verschenen op 29/11/2022 – 208 p. – Uitgeverij De Fontein

100ste druk: ISBN: 9789026166396 – Verschenen op 21/03/2023 – 256 p. – Uitgeverij De Fontein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s