Nieuwe boeken voor eerste lezers (6 en 7+) – voorjaar 2023

Leuke boekjes vinden voor eerste lezers, het is niet altijd makkelijk.  AVI-boekjes brengen kinderen niet altijd leesplezier en soms is het lezen oefenen een echte opdracht.  Deze nieuwe boeken staan garant voor leesplezier en zijn ook kwalitatief sterk.

De nieuwe BAM! Ik lees-serie van uitgeverij Volt brengt non-fictie boekjes op maat van eerste lezers.  Kinderen die eerder van feitjes dan verhalen houden, zullen zich met deze boekjes helemaal kunnen uitleven.

BAM! Ik lees – De kont van een hond – Tiny Fisscher & Nicole Van Dooren

Heel wat kinderen houden van honden of zouden heel graag een hond in huis halen.  In dit boek voor eerste lezers vanaf 6 jaar kunnen kinderen, die alle letters onder de knie hebben, lezen hoe je een hond verzorgt, welke grappige kenmerken hij heeft en hoe je hondentaal kunt begrijpen.  Tiny Fisscher zorgde voor de tekst met af en toe een grapje en Nicole Van Dooren zorgde voor de illustraties van honden in alle soorten en maten, die je op elke pagina terugvindt. De tekst is hoofdzakelijk opgebouwd uit één- of tweelettergrepige woorden die vlot door nieuwe lezers kunnen gelezen worden.  Bij moeilijkere woorden wordt aangegeven hoe ze uitgesproken moeten worden. Leesplezier en technisch lezen gaan hand in hand in deze leerzame, leuke nieuwe reeks voor eerste lezers.

🌕🌕🌕🌕
ISBN: 9789021475905 – Verschenen op 24/01/2023 – 32 p. – Uitgeverij Volt

BAM! Ik lees – Ai, een haai! – Joukje Akveld & Anna Sikkes

Haaien, deze mysterieuze dieren worden als een groot gevaar in de zee gezien en toch zijn we er heel vaak door gefascineerd.  Eerste lezers vanaf 6 jaar die alle letters onder de knie hebben, leren in dit boekje heel wat bij over haaien, hoe ze eruit zien, welke soorten er bestaan en of ze nu echt gevaarlijk zijn.   De tekst van Joukje Akveld is grappig en op niveau van eerste lezers.  De meeste gebruikte woorden bestaan uit één lettergreep en alle langere woorden worden in stukjes gesplitst zodat ze toch vlot gelezen worden.  Samen met de kleurrijke illustraties van Anna Sikkes die elke pagina opfleuren is dit een bijzonder leuk en leerzaam boek over haaien.  Leesplezier en technisch lezen gaan hand in hand in deze leerzame, leuke nieuwe reeks voor eerste lezers.

🌕🌕🌕🌕
ISBN: 9789021475875 – Verschenen op 24/01/2023 – 32 p. – Uitgeverij Volt

Pistache & Soda – Het liefdesdrankje – Paule Battault & Miss Paty

Pistache is een klein heksje dat wacht op haar heksenvlek om te weten te komen welke kracht ze zal hebben.  Haar kikkervriendje Soda is altijd bij haar in de buurt om haar met raad en daad bij te staan.  Pistache is een beetje verliefd op haar vriendje Sacha, maar Sacha ziet haar alleen als een goed vriendin.  Samen met mama Parel, maakt Pistache een liefdesdrankje voor Sacha, maar dat loopt anders dan ze had verwacht.

Dit eerste deel is een leuke reeks van Paule Battault en Miss Paty over een jong heksje dat volop leert toveren zal kinderen zeker aanspreken.  De vrolijke, kleurrijke illustraties en de beperkte hoeveelheid tekst per pagina vormen samen een aantrekkelijk geheel.  Op de eerste pagina’s worden Pistache, Soda en de andere personages kort aan de lezer voorgesteld.  Daarna gaat het verhaal met weinig inleiding van start en zit je onmiddellijk midden in het verhaal over het kleine verliefde heksje.  Het lettertype is mooi groot en de tekst bevat zowel korte als langere woorden.  Dit boek zal daardoor vooral geschikt zijn voor sterke eerste lezers, of kinderen die al een jaartje leesonderwijs gehad hebben.  Leesplezier staat hier voorop!

🌕🌕🌕
ISBN: 9789002277566 – Verschenen op 14/02/2023 – 40 p. – Standaard Uitgeverij

Molly op de nieuwe school – Sabine Lemire & Signe Kjaer

Molly is pas verhuisd en start op een nieuwe, grote school.  Ze is wat overweldigd door de vele kinderen en is bang dat ze moeilijk nieuwe vrienden zal maken.  Wat zou ze graag haar lieve vriendin Ellen bij zich hebben.  De eerste dag verloopt niet makkelijk opgesloten raakt in het toilet.  Gelukkig is de redding nabij en blijkt het blonde meisje Lily misschien wel een leuke vriendin te zijn.


Het Deense duo Sabine Lemire en Signe Kjaer werkten samen aan dit eerste boek in de Molly-reeks, over vriendschappen, dromen én een vervelend broertje.  De Deense sfeer is echt voelbaar in dit verhaal met veel herkenbare elementen.  De getekende illustraties stralen warmte uit en nemen afwisselend grote of kleine delen van de pagina’s in.  Het lettertype is mooi groot en de tekst is opgebouwd uit meestal makkelijke korte woorden, met af en toe een langer woord.  Met zijn 72 pagina’s is het al een iets dikker boek dat opgesplitst is in hoofdstukken van 4 à 9 pagina’s.  Het geheel is heel erg mooi, met een sterk verhaal dat vele gevoelens aan bod brengt en een prachtige vormgeving.  Een heel mooi boek voor lezers die ongeveer een jaar leesonderwijs kregen.  Dit eerste deel doet absoluut uitkijken naar meer delen in deze leuke reeks.

🌕🌕🌕🌕
ISBN:   9789021477589 – Verschenen op 14/03/2023 – 72 p. – Uitgeverij Volt

Vuurtorenbeer – Mathilde Stein & Piet Grobler

Vuurtorenbeer is gelukkig op zijn kleine eiland en verveelt zich er nooit.  Hij maakt veel plezier, heeft het druk met de vuurtoren en heeft een leuke vriend Marius.  Regelmatig komt de postboot langs met een dik pak kranten.  Deze keer staat er een nieuwe serie in over Avonturenbeer. Hij kan niet stoppen met de verhalen lezen en is opgewonden over al die wilde avonturen.  Opeens lijkt zijn eiland en zijn leventje maar saai.  Als er op een dag een orkaan over het eiland raast, hoort Vuurtorenbeer een hulpkreet.  Met gevaar voor eigen leven probeert hij de beer in het water te redden.  Het blijkt Avonturenbeer te zijn, die een tijdje op het eiland blijft in afwachting van de postboot.  Vuurtorenbeer kan zijn geluk niet op, maar al snel blijkt Avonturenbeer helemaal anders dan in zijn verhalen…

Mathilde Stein schrijft prentenboeken en verhalen voor eerste lezers.  Samen met illustrator Piet Grobler maakte ze dit leuke boek voor eerste lezers over twee beren die heel erg verschillend zijn.  De korte zinnen met veel witruimte vormen een mooi geheel met de vele illustraties die het verhaal tot leven brengen.  De rijke tekst is opgebouwd uit een mix van korte, eenvoudige woorden en iets moeilijkere, langere woorden.  Het verhaal is opgedeeld in 40 korte hoofdstukken, wat kansen biedt voor kinderen die minder graag lezen. Bovendien zijn ook de personages en het thema goed uitgewerkt. Leesplezier en leeskwaliteit gaan hand in hand in dit sterke boek voor kinderen die ongeveer een jaar lezen. 


🌕🌕🌕🌕🌗
ISBN: 9789047714637 – Verschenen op 16/03/2023 – 80 p. – Uitgeverij Lemniscaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s