De zoon van de berentemmer – Xavier-Laurent Petit

Ciprian reist met zijn familie rond om er op te treden met hun beer.  Ze zijn echter niet graag gezien en worden overal uitgejouwd en weggejaagd.  Als ook hun auto de geest geeft, besluit het gezin om de beer vrij te laten en het geluk te gaan zoeken in Parijs. Na een lange reis in een vrachtwagen worden ze gedumpt in een sloppenwijk.  Om hun schuld af te betalen aan de mensensmokkelaars worden alle gezinsleden aan het werk gezet.  Ook de jonge Ciprian moet aan de slag in de metro om er portefeuilles te stelen.  In een park maakt hij echter kennis met schaken en hij kan alleen nog daaraan denken.  Is het schaakspel een uitweg uit de armoede en de onderdrukking?

Xavier-Laurent Petit schrijft al jarenlang relevante boeken voor kinderen en jongeren in het Frans.  Voor het eerst werd nu een van zijn boeken in het Nederlands vertaald.  En wat voor één!  Met veel gevoel beschrijft de auteur het harde leven van een gezin vluchtelingen dat bedreigd wordt door mensensmokkelaars.  In korte hoofdstukken ontvouwt zich een hartverscheurend verhaal dat gelukkig ook sprankeltjes hoop bevat.  En die hoop is vooral gericht op het bijzondere talent van de jonge Ciprian, die een bijzonder schaaktalent heeft.  Dit universele verhaal over vluchten, je plek zoeken en mensenrechten in het algemeen zal niemand onberoerd laten en geeft hopelijk een nieuwe kijk op mensen die op de vlucht zijn.  Bovendien zijn de personages goed uitgewerkt, waardoor je in een mum van tijd meegesleept wordt in dit warme verhaal.  Een aanrader van formaat voor lezers van 10 jaar en vele jaren ouder.

“De zoon van de berentemmer” van Xavier-Laurent Petit is een sterke jeugdroman over vluchten, onderdrukking, hoop en schaken.  

Dankjewel Uitgeverij Ploegsma om ons te laten kennismaken met deze sterke Franse jeugdauteur!

🌕🌕🌕🌕🌗
ISBN: 9789021681276 – Verschenen op 7/12/2022 – 272 p. – Uitgeverij Ploegsma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s