Nieuwe prentenboeken over de wonderen van de natuur

Weinig mooiere thema’s in prentenboeken dan de natuur in al zijn facetten. Recent verschenen enkele prachtige boeken die bij natuurliefhebbers niet in de boekenkast mogen ontbreken. Ik laat jullie even meegenieten van als dat moois.

Zoek mee! – Ruth Brown

Ga je mee op zoek naar de wonderen die de natuur ons te bieden heeft?  Dit boek schotelt je twaalf prenten voor, begeleid met een tekstje op rijm dat je op zoek doet gaan naar een detail.  Fijn daarbij is dat ook de letters aan bod komen en je telkens op zoek moet naar een rijmwoord met die beginletter.  Het boek kan daardoor ruim ingezet worden en zal niet alleen zijn plaatsje vinden in een natuurles, maar ook in een taalles rond letters en rijmwoorden.  De paginagrote, kunstige illustraties zitten boordevol details en staan garant voor uren zoekplezier, want de dieren waar je naar op zoek gaat, zitten erg goed verstopt.  Dat maakt het boek eerder geschikt voor iets oudere kinderen vanaf de derde kleuterklas/groep twee.  Een fijn prentenboek dat heel wat verwerkingsmogelijkheden biedt in de klas, maar ook thuis heel erg gesmaakt zal worden door kleine en grote natuurliefhebbers.

๐ŸŒ•๐ŸŒ•๐ŸŒ•๐ŸŒ•
ISBN:ย  9789061744108 – Verschenen op 6/2/2023 – 26 p. – Uitgeverij C. De Vries-Brouwers

Hoe droomt een giraf? – Beatrix Mannel & Karolina Benz

Weet jij wat er gebeurt met de dieren tijdens de nacht?  Slapen ze net als wij?  Hebben ze zoete dromen?  Ga mee op ontdekking in dit prachtige boek en kom leuke feiten te weten over dieren van over de hele wereld.  Nieuwsgierige kinderen zullen zo ontdekken dat olifanten vaak maar twee uur per dag slapen of dat sommige vogels al vliegend slapen?  De illustraties in diepe blauwtinten scheppen een speciale, nachtelijke sfeer en doen je echt wegdromen.  De bijzondere combinatie van weetjes over dieren tijdens de nacht en de sfeervolle olieverfschilderijen van Karolina Benz, vormt een prachtig boek voor het slapengaan voor kinderen die meer van weetjes dan verhalen houden.  De uitstraling van dit boek is uniek en nodigt uit om erbij stil te vallen en bij te leren.

๐ŸŒ•๐ŸŒ•๐ŸŒ•๐ŸŒ•๐ŸŒ—
ISBN: 9789021684277 – Verschenen op 22/02/2023 – 64 p. – Uitgeverij Ploegsma

De wijde wereld in – Jacques Vriens & Pallieter Hutschemakers

Twee jonge dassen wonen met hun ouders en opa in een dassenburcht.ย  Ze hebben nog nooit de wijde wereld gezien en staan te popelen om die te ontdekken.ย  Volgens hun mama zijn ze nog te jong, maar als ze op een dag licht in de verte zien, gaan ze toch op stap.ย  In de mooie omliggende natuur leren de dassen heel wat nieuwe vrienden kennen, die ze wegwijs maken en de gevaren leren kennen.ย  En dan is er ook nog uil, waar ze erg bang van zijn, maar die het tweetal goed in het oog houdt, zodat ze veilig terug thuis komen.ย ย Jacques Vriens en Pallieter Hutschemakers wonen zelf in Zuid-Limburg en genieten er van de vele heuvels en bossen.ย  In dit mooie boek komt die mooie natuur en zijn bewoners uitgebreid aan bod.ย  De illustraties zijn oogverblindend mooi en doen je zo verlangen naar een leuke natuurwandeling.ย  Samen met het leuke verhaal, met vaak wat langere stukken tekst, over twee ondernemend dasjes, vormt dit een erg warm prentenboek dat kinderen vanaf vijf jaar liefde voor de natuur bijbrengt en uitnodigt om samen op verkenning te gaan.


๐ŸŒ•๐ŸŒ•๐ŸŒ•๐ŸŒ•๐ŸŒ—
ISBN:ย  9789000385027 – Verschenen op 13/01/2023 – 32 p. – Uitgeverij Van Holkema & Warendorf

Kijk dan toch! – Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck


Wanneer pad op een dag slak ontmoet, vertelt slak hem dat er iets gaat gebeuren.ย  Pad is nieuwsgierig en besluit bij slak te blijven om die speciale gebeurtenis mee te maken.ย  Ze ziet echter weinig om zich heen gebeuren en wordt steeds ongeduldiger.ย  Nochtans krioelt het bos van het leven, maar pad lijkt er niet van te kunnen genieten.ย  Als de zon op zijn hoogste staat, breken de stralen door het bos heen en danst het licht om hen heen.ย  Maar hoe slak ook probeert, ze kan pad niet overtuigen van het moois om hen heen.ย 
Dit bijzondere boek met tekst van Elvis Peeters en wonderlijke illustraties van Sebastiaan Van Doninck is een boek dat laat stilstaan en ons laat kijken naar het moois om ons heen.ย  Het toont dat geluk in heel kleine dingen schuilt, als je er maar voor open staat. Laat je meevoeren in de wonderen van de natuur en geniet met volle teugen.ย  Dit warme boek is een ode aan de verwondering en nodigt kinderen en hun ouders uit om met al hun zintuigen de wereld om hen heen in zich op te nemen.ย  Een pareltje!

๐ŸŒ•๐ŸŒ•๐ŸŒ•๐ŸŒ•๐ŸŒ—
ISBN: 9789401489676 – Verschenen op 28/02/2023 – 32 p. – Uitgeverij Lannoo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s