Vijf leuke, nieuwe kinderboeken met dieren in de hoofdrol (8+)

Op deze wereldboekendag én Vlaanderenleestdag, zet ik graag enkele jeugdboeken in de kijker met dieren in de hoofdrol.  Die zijn meestal heel bijzonder en bieden heel wat kansen om thema’s op een andere manier aan bod te brengen.  Dat is in deze vijf leuke boeken niet anders.  Stuk voor stuk zijn het aanwinsten voor de boekenkast van kinderen vanaf 8 en veel ouder, want je bent nooit te oud voor een kinderboek!

Sherlock Honds en de gestolen kroonjuwelen – Tim Collins

Wanneer de kroonjuwelen uit het paleis gestolen worden, wordt de hulp van Sherlock Honds en Dr. Katson ingeroepen.  Doorheen het verhaal duiken echter steeds meer verdachten op.  Slaag jij erin om samen met de detectives de dader te ontmaskeren?

Dit detectiveverhaal van Tim Collins heeft een hond en kat in de hoofdrol.  Als rasechte detectives proberen ze een complexe zaak op te lossen en dat zorgt meer dan eens voor grappige of verrassende wendingen in het verhaal.  Naast het leuke verhaal, krijgt de lezer ook 30 puzzels voorgeschoteld die hij tijdens of na het lezen kan oplossen. Samen met de leuke illustraties zorgt dit voor heel wat afwisseling tijdens het lezen.  Echte speurneuzen vanaf 8 jaar zullen hun hartje ophalen bij het lezen van dit leuke boek.  Leesplezier, leuke puzzels en een spannende zoektocht naar de dader, dit boek heeft het allemaal en verdient daardoor echt een plekje in de boekenkast thuis of in de klas!

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789021683805 – Verschenen op 18/1/2023 – 190 p. – Uitgeverij Ploegsma

Een panda op het podium – Sarah Horne

Puck de panda is terug! Nu ze bij Chris en zijn familie woont is ze dolgelukkig.  Bovendien heeft ze nu samen met de papa van Chris een eigen theatershow.  Ze kan haar geluk niet op, maar dan verschijnt er een nieuwsgierige journaliste die roet in het eten dreigt te gooien.  Enkel Chris ruikt onraad en zet alles op alles om Puck te beschermen.

Wat leuk, dat er nu een tweede deel beschikbaar is in de panda Puck-serie van Sarah Horne.  Het hoofdpersonage met een bijzonder hoog knuffelgehalte, zal ongetwijfeld vele kinderharten sneller doen slaan.  Het verhaal is grappig, zit opnieuw boordevol fantasie en de sublieme illustraties geven het verhaal nog zoveel meer.  Kinderen van 8 en ouder zullen aangetrokken worden door de kleurrijke cover en de mooie lay-out van het boek.  Ook hier staat leesplezier voorop en is lezen een feest van de eerste tot de laatste pagina! 

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789464530384 – Verschenen op 8/02/2023 – 150 p. – Uitgeverij Condor

De pandaband – Sasa Stanisic

Nog meer pandaplezier met de pandaband, waarin een panda die Niet-Peter heet (want panda’s heten nu eenmaal geen Peter) tijdens het ontbijt ontdekt dat hij houdt van musiceren.  De bamboefluit verspreidt een heerlijk geluid en na het spelen kan hij zijn instrument gewoon opsmikkelen! Niet-Peter wordt er heel erg blij van en richt met zijn buren een echte pandaband op.  Maar komt het wel goed met panda’s die musiceren op hun lievelingsgerecht?

Dit grappige, wat absurde boek over panda’s van Sasa Stanisic en met leuke kleurenillustraties van Günther Jakobs neemt kinderen mee in de leefwereld van panda’s.  Doorheen dit verhaal met een hoekje af, leren ze heel wat bij over deze bijzondere dieren.  Het verhaal is niet opgedeeld in hoofdstukken, maar de pagina’s bevatten meestal geen al te grote hoeveelheden tekst.  Het boek is daardoor eerder geschikt voor sterkere lezers vanaf 8 jaar, want ook inhoudelijk is het verhaal niet zo makkelijk.  Het vraagt dus de nodige concentratie om het verhaal echt te begrijpen.  Bovendien is er in het verhaal ook aandacht voor de klimaatcrisis en hoe die het leefgebied van de panda’s bedreigt.  Fictie en non-fictie vloeien hier naadloos samen!

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789051169072 – Verschenen op 30/03/2023 – 77 p. – De Vier Windstreken

Obi en Tito Tapir – Mathilda Masters & Georgien Overwater

Obi is heel benieuwd wanneer hij ontdekt dat er nieuwe buren in de straat komen wonen.  Groot is zijn verbazing als de nieuwe buren een familie tapirs blijken te zijn.  En dat moet absoluut geheim blijven, anders lopen de tapirs gevaar.  Obi maakt al snel kennis met tapir Tito, die blijkt te kunnen praten.  De twee sluiten vriendschap en gaan samen op verkenning.  Als ze tijdens één van die tochtjes opgemerkt worden door de boswachter, zijn de tapirs in groot gevaar.  Obi moet alles op alles zetten om de familie te redden.

Mathilda Masters, bekend van de kinderboekenserie De keukenprins van Mocano is terug met een nieuw boek.  Samen met illustrator Georgien Overwater, schreef ze een bijzonder leuk boek over een jongen en een tapir die goede vrienden worden.  Een verborgen testament, een spannende reddingsactie, een hoofdpersonage met een hoge aaibaarheidsfactor en tonnen avontuur en grapjes vormen de basis van dit verhaal.  Zowat elke pagina van dit boek bevat één of meerdere treffende illustraties die het verhaal tot leven brengen.  Met af en toe een vies mopje, een leuke lay-out en de nodige spanning is dit boek een perfect opstapje voor Boomhut-lezers die klaar zijn voor iets meer.  Een erg geslaagd jeugdboek voor lezers vanaf 8 à 9 jaar, dat een plekje in elke boekenkast verdient. Leesplezier gaat hier hand in hand met kinderliteratuur van hoge kwaliteit. Stiekem hoop ik dat dit slechts deel één in een reeks is!

⭐⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789401487115 – Verschenen op 14/3/2023 – 249 p. – Uitgeverij Lannoo

Tony – Bouke Billiet en Marjolein Pottie

Tony is een knorrig schaap dat niet graag gezegd wordt wat te doen en al zeker niet door mensen.  Hij is niet blij in de wei en besluit de wereld te veroveren.  Daarvoor “leent” hij een auto en gaat hij op pad. Als hij er onderweg in slaagt om een jongen te redden die vastzit op een eilandje, komt zijn leven in een stroomversnelling terecht, wordt hij geliefd bij de mensen in de stad en krijgt hij zowaar de kans om burgemeester te worden.  Maar dat loopt niet zoals hij gepland had…

Bouke Billiet is auteur van romans en kinderboeken.  Samen met illustrator Marjolein Pottie creëerde hij het personage van Tony, een schaap dat je niet snel zult vergeten.  Tony is onbeleefd, knorrig, trekt zich van niemand iets aan én toch schuilt onder al die wol een schaap met een duidelijke visie, die onze wereld wel eens zou kunnen redden.  Bijzonder is dat dit verhaal zoveel meer is dan een gewoon verhaal over een schaap.  Dit verhaal heeft heel wat diepgang en kan kinderen ertoe aanzetten om na te denken over de wereld om hen heen.  Bovendien krijgen kinderen vanaf 8 jaar een beeld van hoe politiek werkt en wat het betekent om een goede burgemeester te zijn.  Humor, realiteit en fantasie lopen naadloos door elkaar heen en vormen een specialeke dat je niet snel zal vergeten eens je het gelezen hebt.  De opvallende illustraties van Marjolein Pottie passen perfect bij het verhaal en maken het mooie plaatje compleet. 

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789401489744 – Verschenen op 14/3/2023 – 121 p. – Uitgeverij Lannoo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s