Wij hebben het geweten – Catherine Chidgey

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuist Greta, die gehuwd is met SS’er Dietrich, met haar gezin naar een huis vlak naast Buchenwald.  Ze probeert de gruwel die zich vlakbij afspeelt te verdringen en te verbloemen.  Greta wordt echter ernstig ziek en in een poging haar leven te redden, doet haar man Dietrich beroep op zijn macht.  Hij laat dokter Lenard Weber arresteren en naar Buchenwald overbrengen.  Daar wordt hij in het geheim ingezet als de persoonlijke arts van Greta.  Ze raken allen verstrikt in een web van leugens en proberen de hoop niet te verliezen.  

Catherine Chidgey is docent creatief schrijven en auteur. Ze werd met haar romans voor verschillende prijzen genomineerd. Voor het eerst werd nu een van haar succesvolle romans naar het Nederlands vertaald.  Ze brengt een aangrijpend verhaal, verteld vanuit het perspectief van Lenard, Greta, Dietrich en de inwoners van het nabijgelegen Weimar.  Allen beleven ze de oorlog op een andere manier.  Tussen de drie ontstaat een complexe relatie gestoeld op onmacht en hoop.  Het is bijna onvoorstelbaar hoe zowel Dietrich en Greta hun kop in het zand steken en de gruwel die zich dicht bij hen afspeelt, proberen goed te praten of te negeren.  Dit verhaal gaat dieper in op de complexe reacties van mensen naar aanleiding van oorlog.  Hoewel ze eigenlijk niet goed te praten zijn, toont dit hoe mensen zichzelf proberen te beschermen tegen de gruwel om zich heen.  Een boek dat doet nadenken over menselijkheid in tijden van oorlog en over hoe makkelijk weg gekeken wordt uit zelfbescherming.  De verhalen waren naar mijn gevoel wat lang uitgesponnen en misten ze hier en daar wat vaart.  Toch is het een sterk verhaal voor liefhebbers van historische romans met een psychologische inslag.

“Wij hebben het geweten” is een aangrijpend verhaal van Catherine Chidgey over hoe mensen reageren op de gruwel om hen heen tijdens een oorlog.

Dankjewel Uitgeverij Mozaïek voor dit aangrijpende boek.

🌕🌕🌕🌗
ISBN: 9789023961512 – Verschenen op 26/1/2023 – 480 p. – Uitgeverij Mozaïek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s