Zes prentenboeken over bijzondere vriendschappen

Een dag met vrienden – Philip Waechter

Wasbeer verveelt zich en besluit een appeltaart te bakken, maar ontdekt dat hij geen eieren heeft.  Daarom gaat hij op bezoek bij Vos die kippen houdt.  Vos is zijn dak en het repareren, maar heeft geen ladder.  De twee gaan daarom op bezoek bij Das.  Das is een kruiswoordraadsel aan het maken, maar mist een woord.  Misschien weet Beer raad?  Beer is niet thuis, maar Kraai weet raad.  Samen gaan ze op zoek naar Beer bij de beek en beleven zo een heel leuke middag en de klusjes, die lossen ze daarna samen op!

Dit vrolijke prentenboek van Philip Waechter beschrijft de vriendschap van vijf erg verschillende dieren, die samen zowat het best mogelijke team vormen!  Ze zijn er voor elkaar, staan klaar om elkaar te helpen én bovenal hebben ze samen tonnen plezier.  De kleurrijke, gedetailleerde illustraties zijn een lust voor het oog.  Leuk is dat je elke keer wel weer iets nieuws ontdekt op de prachtige afbeeldingen waarin de natuur een belangrijke rol speelt.  Dit verhaal straalt warmte uit, doet denken aan lange zomerdagen en lijkt me een perfect verhaal om op vakantie van te genieten. Uiteraard kan dit boek ook perfect in de klas ingezet worden om dieper op vriendschap in te gaan.  Om samen van te genieten met kinderen vanaf 4 jaar!

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789021684147 – Verschenen op 9/2/2023 – 28 p. – Uitgeverij Ploegsma

Hebbes! – Tjibbe Veldkamp & Sophie Pluim

Een rat en een klein meisje spoelen na een schipbreuk aan op een strand.  De rat steelt ogenblikkelijk de appel die het meisje in haar handen heeft.  Als het meisje terug de zee in loopt op zoek naar haar mama, schiet de rat, met enige tegenzin, te hulp.  Hij besluit het meisje te stelen en vanaf dan beschermt de rat het meisje tegen alle gevaren.  Als op een dag de mama van het meisje op het strand verschijnt, denkt de rat terug alleen achter te blijven.  Maar dat is buiten het meisje gerekend.

Tjibbe Veldkamp en Sophie Pluim werkten samen aan dit boek, dat je terug in de tijd lijkt te brengen.  De illustraties in zachte kleuren, stralen warmte uit en doen denken aan lang vervlogen tijden.  Het bijhorende lieve verhaal over de bijzondere vriendschap tussen een rat en een meisje, is fris, verrassend en best wel grappig.  De dromerige tekeningen, de vintage stijl van de illustraties en het lieve verhaal vormen samen het ideale voorleesverhaal voor het slapengaan, dat door voorlezers en kinderen vanaf 3 jaar zeker gesmaakt zal worden.  Een mooie aanvulling voor je boekenkast!

⭐⭐⭐⭐
ISBN:   9789047713685 – Verschenen op 7/03/2023 – 26 p. – Uitgeverij Lemniscaat

Lieve vriendin – Paul Verrept & Tim Van den Abeele

In dit unieke prentenboek voor iets oudere lezers schrijft auteur Paul Verrept een brief aan een lieve vriendin.  Deze ontroerende brief over herinneringen aan een mooie vriendschap die voorbij lijkt te zijn, kan niet anders dan je te raken. De dromerige tekeningen, met een beperkte hoeveelheid kleur, versterken de herinneringen die opgehaald worden en geven dit boek een heel bijzondere sfeer.  Hoewel dit prentenboek wel wat verdriet uitstraalt, lijkt dankbaarheid de bovenhand te halen.  Dit artistieke prentenboek is een boek dat vooral oudere kinderen vanaf een jaar of 8 zal aanspreken.  Kinderen moeten echt op een leeftijd zijn waarop ze het mooie van vriendschap kunnen vatten, ook al gaat die soms voorbij, om de essentie van de brief echt naar waarde te kunnen schatten. Een prachtig boek over vriendschap, gemis, mooie herinneringen en elkaar ondanks het verdriet toch nog geluk kunnen toewensen.

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789462916982 – Verschenen op 22/02/2023 – 32 p. – Uitgeverij De Eenhoorn

Een bijzondere vriend – Aline Portman

Warre weet het zeker! Hij wil een huisdier, een heel bijzonder huisdier waar iedereen naar kan opkijken.  Hij denkt aan een walvis of een beer, maar al snel ziet hij daar ook de nadelen van in.  Warre wordt wat verdrietig want kan maar geen dier bedenken dat bijzonder genoeg is.  Iets verderop zit hond Seppe.  Seppe wil een baasje, een heel bijzonder baasje waar iedereen van staat te kijken.  Hij denkt aan een viking of een koningin, maar ziet daar al snel de nadelen van in.  En dan gaat de bal aan het rollen, ontmoet een gewone jongen, een gewone hond, waarop een bijzondere vriendschap ontstaat.

Dit debuut van Aline Portman is een echt pareltje!  Met pen en papier, zonder veel franjes en in grijstinten met oranje toetsen, maakte ze een warm prentenboek dat straalt in al zijn eenvoud.  Dit verhaal over grote verwachtingen toont dat heel gewone dingen echt bijzonder kunnen zijn.  Dit warme boek over een prachtige vriendschap combineert een zacht verhaal, lieve illustraties en schattige personages tot een teder geheel dat je hart verwarmt.  Een echte aanwinst voor je boekenkast dat aan kinderen van heel uiteenlopende leeftijden kan voorgelezen worden.

⭐⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789401489645 – Verschenen op 7/02/2023 – 44 p. – Uitgeverij Lannoo

Soko – Marc De Bel & Arnold Hovart 

Als Soko, het olifantje, zijn mama verliest, heeft hij ontzettend veel verdriet.  Hij is boos, opstandig en weet niet hoe hij dit kan verwerken.  Gelukkig heeft hij een erg goede vriend, William de schildpad, die er voor hem is, hem toont hoe hij kan uitrazen en bij wie hij kan uithuilen. Samen met zijn vrienden vindt Soko de kracht om verder te gaan.

Dit boek komt voort uit een samenwerking tussen Marc De Bel, Arnold Hovart en de Warme William campagne.  Samen willen ze het mentaal welzijn van kinderen en jongeren versterken.  Met dit boek willen ze kinderen ertoe aanzetten om over hun gevoelens te praten en om naar elkaar te luisteren.  Zo willen ze de veerkracht van kinderen versterken zodat ze mentaal gezond door het leven kunnen gaan.  Dit mooie boek over vriendschap en verdriet toont heel mooi de vele emoties die kinderen kunnen doormaken bij verlies.  De illustraties zijn erg sprekend en passen heel goed bij de emoties die Soko doormaakt.  Een sterk boek over kracht van vriendschap op  moeilijke momenten.

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789089245915 – Verschenen op 20/02/2023 – 40 p. – Uitgeverij Houtekiet

De droom van schildpad – Tiny Fisscher & Barbara de Wolf

Schildpad is terug!  In acht nieuwe verhalen nemen Tiny Fisscher en Barbara de  Wolf ons opnieuw mee in de wereld van schildpad en zijn vrienden.  In verhalen over ruzie maken, je niet lekker in je vel voelen of sorry zeggen, blijkt vriendschap telkens een heel belangrijke factor.  Vooral de vriendschap tussen schildpad en das is heel bijzonder.  In de korte teksten van Tiny Fisscher staat geen woord te veel en net daarin schuilt de kracht van deze verhalen.  Samen met de kleurrijke illustraties in collagetechniek van Barbara de Wolf vormen ze een mooi en krachtig geheel waarin vriendschap echt tot uiting komt.  De mooie verhalen in rijke taal kunnen ook aan jonge kinderen vanaf een jaar of vier voorgelezen worden en stralen heel wat warmte uit.  De tekst heeft vaak een poëtische inslag en laat kinderen nadenken over de diepere betekenis die achter de woorden schuilt.  Dit wondermooie boek staat samen met “Het geluk van schildpad”, mooi in elke boekenkast, ook al ben je de vier jaar al lang gepasseerd.  Een pareltje in de kinderliteratuur.

⭐⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789493301047- Verschenen op 27/01/2023 – 48 p. – Samsara Books

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s