De bleke baron – Anna Vercammen

De bleke baron is de leider van de onderwaterstaat.  Hij zwaait er de plak, wordt niet graag tegengesproken en heeft een hekel aan dichters.  Hij wordt ongemakkelijk van alles wat tussen de regels gezegd wordt.  Felix en Felka zijn geen dichters maar zangers, toch voelen ze zich hoe langer hoe meer bedreigd, want de bleke baron legt een lijst van “minderen” aan.  Zowat elke kunstenaar krijgt een plaatsje op die lijst, als je dan ook nog niet in de onderwaterstaat geboren bent, is het helemaal mis.  En net Felka bevindt zich in die positie…

Anna Vercammen is auteur, actrice en muzikante.  Ze schrijft moderne sprookjes die dicht bij de realiteit liggen.  Dat is in dit verhaal niet anders.  In het mooie “De bleke baron” neemt ze kinderen mee in de wereld van de politiek.  Ze duidt op de gevaren van één leider, de impact op mensen en brengt zo een erg sterke boodschap in een jeugdboek.  Daarnaast brengt ze ook het belang van kunst onder de aandacht en heeft ze het over migratie en integratie.  Deze vele belangrijke thema’s verweeft ze tot een boeiend verhaal dat je niet onberoerd laat.  De fijne illustraties van Chiara Lammens geven het verhaal nog meer kracht. Fijn is ook dat je via een QR-code de liedjes uit het boek kan beluisteren.  Bij het boek hoort ook een theatervoorstelling van De Kopergietery, die in het najaar op tournee gaat.  Een belangrijk boek dat bol staat van de creativiteit en dat vele uitwerkingsmogelijkheden biedt in de klas.

“De bleke baron” is een modern sprookje van Anna Vercammen, dat de risico’s van dictatuur heel treffend in beeld brengt.

Dankjewel Uitgeverij De Eenhoorn voor dit bijzondere boek!

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789462916937 – Verschenen op 22/03/2023 – 76 p. – Uitgeverij De Eenhoorn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s