10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld – Elif Shafak

Tequila Leila, een Turkse prostituee wordt vermoord achtergelaten op een vuilnisbelt in Istanbul. 10 minuten en 38 seconden na haar dood blijft het brein verder leven. Tijdens deze 10 minuten passeert haar leven aan de hand van herinneringen als een film aan haar voorbij. Deze geuren en smaken herinneren haar een haar kindertijd, aan jeugdtrauma’s en aan het leven in Istanbul, maar bovenal aan de 5 vrienden die ze in haar leven maakte. In het tweede deel van het boek, willen deze 5 vrienden het leven van Leila eren. Als ze ontdekken dat ze werd begraven op de begraafplaats der vergetenen is dit niet naar hun zin.

Met dit boek kwam Elif Shafak op de shortlist voor The Booker Price en niet zonder reden! Dit boek is origineel, krachtig, soms wreed maar vooral hoopvol. Ondanks een moeilijk leven weet Leila steeds terug op te krabbelen ook al wordt ze keer op keer geconfronteerd met trauma’s. Dit boek is naast een ode aan de vriendschap ook een aanklacht aan de patriarchale cultuur van Turkije die weinig rekening houdt met de vrouwen in de maatschappij. Het boek is vlot geschreven en geeft een indringend beeld van de Turkse cultuur weer.

Ik kan jullie dit unieke boek alleen maar aanraden! Laat het thema je zeker niet tegenhouden, want dit boek is het leven meer dan waard!

Bedankt Mythras Books en Uitgeverij Nieuw Amsterdam voor het recensie-exemplaar!

2 gedachtes over “10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld – Elif Shafak

  1. Pingback: De mooiste romans van 2020 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s