De onzichtbaren – Roy Jacobsen

🌟🌟🌟🌟🌟 Ingrid woont op een klein eiland voor de Noorse kust.  Ze groeit er op met haar gezinsleden en op het ritme van de natuur.  Het eiland is ruw, ongerept en regeert hun leven.  Voor het gezin is het een strijd om te beslissen hoe ver ze meegaan in het aanpassen van hun gewoontes in veranderende tijden.  De winters zijn erg hard en ook in de mooie zomers is het hard werken om de nodige voorraden in te slaan.  Alle gezinsleden hebben hun eigen dromen.  Als Ingrid oud genoeg is verhuist ze naar het vasteland om bij een rijke familie te werken. Noodgedwongen keert ze echter terug.

“…mensen zijn zichzelf niet op zo’n moment en vergeten dat als je eenmaal op een eiland woont, je er nooit meer wegkomt, omdat een eiland uit alle macht vasthoudt aan wat het heeft.” 

Meesterverteller Roy Jacobsen slaagt erin om een schijnbaar eenvoudig verhaal met heel wat kracht en gevoel neer te zetten. Het resultaat is roman die blijft nazinderen.  In prachtige bewoordingen legt hij het eilandleven van een vergeten tijd vast.  De filmisch-poëtische taal zorgt voor een intense beleving van de ruwheid van het bestaan op het eiland en de innige band die zijn bewoners met elkaar en met het eiland hebben. 

Ik heb intens genoten van dit boek en ben ervan overtuigd dat het met recht en rede in mijn top 10 van 2020 zal belanden. 

“Als je gezichtsvermogen verdwijnt, worden de andere zintuigen scherper, de intense geur van brandnetels en moeras, wier en natte wol, de mist zo zilt als de zee die hem heeft voortgebracht, als de koude liefkozing van een vreemdeling op je huid, en hoewel de eidereenden opkrabbelen en hun vleugels uitspreiden over het veld, en de insecten en dieren net zo stil zijn als de mensen, klinkt er een merkwaardig geluid in de mist, een geruis, als de zee in een trompetschelp of het geluid van een dode rat die de de poedersneeuw wordt gesleept.”

“De onzichtbaren” is een roman om te koesteren en te herlezen en die een plaatsje tussen de klassiekers verdient.  Subliem in zijn eenvoud! Een absolute must-read voor  fans van “De acht bergen” van Paolo Cognetti.

Benieuwd naar meer? Het eerste hoofdstuk kan je hier lezen.

Bedankt aan Standaard Uitgeverij en De Bezige Bij voor het recensie-exemplaar.

  • ISBN-nummer: 9789403196602
  • Verschijningsdatum: 18/06/2020
  • Aantal bladzijden: 272
  • Uitgeverij: De Bezige Bij

Een gedachte over “De onzichtbaren – Roy Jacobsen

  1. Pingback: De mooiste romans van 2020 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s