Zo’n leuke leeftijd – Kiley Reid

Emira is een 25-jarige zwarte vrouw, tot nu toe heeft ze geen echt doel in haar leven gevonden. Ze heeft geen echte vaste job en staat op het punt haar ziekteverzekering kwijt te raken. Met een parttime job als typiste en een oppasbaantje bij een welgesteld gezin probeert ze de eindjes aan elkaar te knopen. 
Alix heeft het voor mekaar en is gewoon te krijgen wat ze wil en heeft daar haar job van gemaakt.  Een leuke man, twee dochtertjes en een mooi huis in Philadelphia maken het plaatje compleet. Wanneer haar babysitter er in de winkel van beschuldigd wordt haar dochtertje ontvoerd te hebben is ze gechoqueerd. Ze wil deze situatie kost wat kost rechtzetten.

Deze unieke debuutroman van de hand van Kiley Reid zet je wel even aan het denken.  In de huidige context van Black Lives Matter is dit boek een echte meerwaarde.  Reid weet op een subtiele maar treffende manier verdoken racisme in beeld te brengen.  Alix ziet zichzelf zeker niet als een racist, zelfzeker gaat ze door het leven en op het eerste zicht is van racisme geen sprake. Op minutieuze wijze probeert ze echter het leven van de onzekere Emira naar haar hand te zetten en haar wil aan haar op te leggen. Hoe Emira haar eigen leven ziet lijkt van geen belang.

Het boek is op een erg luchtige manier geschreven en ook de cover doet een luchthartig boek vermoeden.  Het verhaal is dat zeker niet en de diepgang die erachter schuilgaat komt pas naar boven naarmate het verhaal vordert. 

“Zo’n leuke leeftijd” is een verrassende, frisse roman met een belangrijke boodschap, die een aanzet geeft om het gesprek aan te gaan over de verschillende vormen van racisme.

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Prometheus voor het recensie-exemplaar!

  • ISBN-nummer: 9789044645620
  • Verschijningsdatum: 12/06/2020
  • Aantal bladzijden: 335
  • Uitgeverij: Prometheus

Een gedachte over “Zo’n leuke leeftijd – Kiley Reid

  1. Pingback: De mooiste romans van 2020 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s