De Beer – Andrew Krivak

Vader en dochter wonen helemaal alleen aan de voet van de berg.  Hun leven is in harmonie met de natuur en ze leven van de jacht en wat de omringende natuur hen kan bieden.  Vader probeert zijn dochter zoveel mogelijk te leren zodat ze zelfstandig verder kan.  Als hij onverwachts tijdens een tocht sterft, blijft het meisje alleen achter op een plaats die ze niet kent.  Een beer beschermt haar en wijst haar de weg naar huis, die niet zonder gevaren is.

Stel je voor dat je helemaal alleen op de wereld achterblijft, zonder andere mensen om je heen en enkel resten van de beschaving als bewijs dat er ooit meer mensen leefden.  In deze wereld ontwaakt een jong meisje als ze merkt dat haar vader gestorven is aan een verwonding.  De natuur is hard en ze weet niet hoe ze alleen verder moet.  Maar dan is er een beer, waar haar vader ooit een verhaal over vertelde en die haar op weg helpt.

 “De Beer” vertelt het verhaal van een tocht dwars door de natuur in al haar facetten door de seizoenen heen. Vanaf de eerste pagina weet  Andrew Krivak te boeien met zijn wonderlijk verhaal.  In een filmisch-poëtische taal laat hij je wegdromen naar de wonderschone natuur van de bergen. Met veel tederheid wordt de band tussen vader en dochter beschreven.  Dit boek vol symboliek en levenslessen herinnert ons aan het belang en de waarde van de natuur die we om ons heen kunnen aanschouwen.  

“Maar ik mis degene die ik ooit kon aanraken, zoals iedereen moet als we ons een weg banen door het woud of bos waarin we reizen of worden grootgebracht. Dat betekent niet dat de man voorgoed verloren of verdwenen is. Want hoewel hij niet meer naast je loopt, blijft hij nog steeds in de tijd en de plaats van de herinnering en daar zal hij keer op keer verschijnen, net zo vaak als je hem zult opzoeken.”

“De Beer” is een wondermooi sprookje voor volwassenen dat ons herinnert aan de kracht van de natuur en de verbondenheid tussen ouder en kind.  Heel warm aanbevolen!

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar!

Een gedachte over “De Beer – Andrew Krivak

  1. Pingback: De mooiste romans van 2020 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s