Fort Fiktori – Mark Tijsmans

Mark Tijsmans hoeft als jeugdschrijver nog weinig introductie.  In het verleden bewees hij reeds met vlotte pen, avontuurlijke en historische verhalen met een vleugje humor te kunnen schrijven.  Uren hebben we samen met onze nu bijna volwassen kinderen genoten van de avonturen van Wiet Waterlanders, de ridders van de ronde keukentafel, enz.  Het spreekt dus voor zich dat mijn verwachtingen voor zijn nieuwe boek hoog waren!

Fort Fiktori speelt zich af in 1916 in een klein dorpje aan de ijzer.  Twee elfjarige jongens, neefjes leven en werken er op de boerderij, gaan er samen naar school en ploeteren samen in de beek.   De pastoor en de nonnen die ook de school leiden denken dat ze heiliger zijn dan de paus.   Op de achtergrond woedt de Grote Oorlog en de loopgraven zijn vlakbij.  De jongens worden zowel met Engelse als Duitse soldaten geconfronteerd.  Als er sprake is van een spion in het dorp neemt het leven van de jongens een wending die invloed zal hebben op de rest van hun leven en van hun dorp.

Mark Tijsmans gaat in zijn nieuwe boek toch een beetje een ander toer op.  Deze oorlogsnovelle is in een poëtische stijl geschreven en opgebouwd.  De zinnen zijn kort en de gebruikte taal is eenvoudig.  In die eenvoud schuilt een grote kracht, die heel wat emoties opwekt.  Het vleugje humor, dat zo kenmerkend is in zijn boeken, is ondanks het ernstige thema zeker aanwezig.  Hij slaagt erin de tijdsgeest mooi weer te geven en geeft een stem aan twee eenvoudige jongens in een buitengewone tijd.  

Het mag dus duidelijk zijn dat Mark Tijsmans mijn hoge verwachtingen moeiteloos heeft ingelost.  Hij bewijst dat hij ook in een andere stijl en een ernstiger thema, een kanjer van een boek kan schrijven waarbij hij zijn karakteristieke humor bewaart. 

“Fort Fiktori” is een prachtige oorlogsnovelle, die raakt in al zijn eenvoud.  Een absolute aanrader voor lezers van 10 tot 14 jaar!

Met dank aan Uitgeverij Pelckmans voor het recensie-exemplaar!

  • ISBN: 9789463832137
  • Verschijningsdatum: 11/08/2020
  • Aantal bladzijden: 108
  • Uitgeverij: Van Halewyck

Een gedachte over “Fort Fiktori – Mark Tijsmans

  1. Pingback: De mooiste jeugdboeken van 2020 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s