De hemel is altijd paars – Sholeh Rezazadeh

💕Voor alle Arghavans: blijf wie je bent! 💕

De Iraanse Arghavan is naar Nederland verhuisd en baat er een tweedehandswinkel uit.  De winkel biedt haar de kans om vriendschappen op te bouwen met Anna, een flamboyante, dove danseres en Johan, een rustige weduwnaar die het geluid van bomen opneemt.  Ze denkt terug aan haar geboorteland, waar ze een fijne jeugd had maar waar het fout liep toen ze ouder werd.  Ze probeert ook te wennen in haar nieuwe land, waar iedereen gehaast lijkt en het moeilijk lijkt om met anderen een band op te bouwen.  Als ze Mees ontmoet wordt ze verliefd en hoopt ze een relatie met hem te kunnen opbouwen.

“Tussen de bladeren door zie ik de wolken, de liefste en mooiste wolken die ik ooit gezien heb. Ze hebben geen scherpe kanten, blijven altijd bij elkaar en veranderen snel van vorm. Ze zijn er altijd; zomer en winter, het maakt ze niet uit.”

Sholeh Rezazadeh reisde in 2015 de liefde achterna naar Nederland.  Ze besloot haar droom na te jagen en schrijver te worden.  Om een goed contact met haar lezers op te bouwen besloot ze in het Nederlands te schrijven.  Dit debuut kan niet anders dan een diepe indruk na te laten.  Met een verhaal dat je verwarmt en omarmt neemt ze je mee op sleeptouw in het leven van een Iraanse vrouw en haar pogingen een leven op te bouwen in Nederland. Ze vertelt een poëtisch verhaal in een wondermooie taal over aparte vriendschappen, een ontluikende liefde en cultuurverschillen.  Het wereldbeeld van Arghavan en haar unieke kijk op tijd en ruimte laten stilstaan bij onze gejaagde manier van leven.  Een klein verhaal dat een grootse indruk nalaat en blijft nazinderen.  Het feit dat de auteur dergelijk verhaal kan vertellen in een andere taal dan haar moedertaal, maakt van haar een grote dame en toont haar enorme potentieel.

Dit debuut zet Sholeh Rezazadeh op de kaart en laat mij alvast verlangen naar meer.  Een boek dat ongetwijfeld een plaatsje zal veroveren in mijn toplijstje van 2021!

“Een mens loopt zijn liefde achterna, op het moment dat de liefde over is, komt hij op zijn eigen benen terug. Maar een boom heeft geen benen. Als iemand van een boom houdt, moet hij naar de boom toe gaan. Hij zit in de schaduw van de boom, zolang als hij dat wil. De boom gaat niet weg. Of het nou lente of winter is, hij blijft daar staan.”

“De hemel is altijd paars” is het warme, indrukwekkende debuut van Sholeh Rezazadeh over vriendschap, liefde en cultuurverschillen.  Een aanrader van formaat!

Met dank aan VBK België en Ambo Anthos voor dit recensie-exemplaar om te koesteren!

⭐⭐⭐️⭐️⭐️
ISBN: 9789026346118
Verschijningsdatum: 01/04/2021
Aantal bladzijden: 180
Uitgeverij: Ambo|Anthos

Een gedachte over “De hemel is altijd paars – Sholeh Rezazadeh

  1. Pingback: De mooiste romans van 2021 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s