De mooiste romans van 2021

Om het jaar in schoonheid af te sluiten, deel ik graag de romans uit 2021 die mij het meest raakten, verbaasden en me het langst zullen bijblijven.

 1. Witte zee – Roy Jacobsen

Op een eerder afstandelijke manier laat Jacobsen zijn lezer meekijken naar het harde en eenzame eilandleven.  Liefde brengt hoop, die echter al snel weer de kop ingedrukt wordt en verandert in een persoonlijke strijd.  De auteur slaagt erin de eenzaamheid, de diepmenselijke kantjes en de onmacht in weinig, maar ontzettend goed gekozen woorden te schetsen. De eenvoudige taal waarin Jacobsen schrijft bevat een enorme kracht.  Waar in het eerste boek de prachtige natuur-beschrijvingen centraal staan, wordt in dit vervolg vooral het menselijke aspect van het eilandleven in beeld gebracht.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Matrix – Lauren Groff

In deze historische, sfeervolle roman brengt ze haar lezers terug naar de 12de eeuw, waar Marie de France als wees naar een klooster gestuurd wordt om er orde op zaken te stellen.  Ze ontpopt zich tot een sterke vrouw met een visie in een wereld die daar bijlange nog niet aan toe is.  Dankzij de gesloten gemeenschap waarin ze leeft slaagt ze erin heel wat te verwezenlijken wat in de buitenwereld in die tijd niet mogelijk geweest zou zijn.  De auteur schetst een erg boeiend portret over deze opmerkelijke dame.  De filmische schrijfstijl zet al je zintuigen aan het werk en laat je het monastieke leven écht beleven.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Verwachting – Anna Hope

 De verhalen van 3 vrouwen zijn werkelijk uit het leven gegrepen en elk van ons zal in één van de hoofdpersonages wel iets herkennen.  De grote verwachtingen die ze als jonge vrouwen hadden, zijn voor geen van allen uitgekomen.  Hoewel ze proberen contact te houden lijken ze steeds verder uit elkaar te drijven.  Ze proberen hun jarenlange vriendschap te redden.  De mooie schrijfstijl en de realistische situaties zorgen ervoor dat dit boek, dat met veel gevoel geschreven is, echt iets bij je losmaakt en je tot de laatste pagina in zijn greep houdt.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. De laatste zomer – Francesco Carofiglio

Francesco Carofiglio combineert de kinderlijke naïviteit van een jong meisje en de herinneringen van diezelfde vrouw maar nu op leeftijd en doorwinterd.  In prachtige zinnen beschrijft hij de omgeving en de belevenissen van het jonge meisje.  Tussen de lijnen voel je de op handen zijnde dreiging van de oorlog en het mysterie dat rond de afwezigheid van haar vader hangt.  Deze zalige roman met beschrijvingen in de stijl van Paolo Cognetti is zomerse literatuur van de bovenste plank. Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Al wat goud op de bergen is – C. Pam Zhang

Dit avonturenverhaal met invloeden uit de klassieke western is uniek.  Het verhaal gaat namelijk veel verder dan het beschrijven van een avontuurlijke tocht.  Het is een roman over discriminatie, racisme en het verlangen om een plek te vinden waar je thuis kunt komen.  Deze thema’s zorgen ervoor dat dit echt een tijdloos verhaal is dat een ruim publiek zal kunnen boeien.  Zowel liefhebbers van historische romans, avonturenromans als psychologische roman zullen in dit boek wel accenten vinden die het voor hen een unieke roman maken.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Alice op het eiland – Daniel Sanchez Arévalo

Daniel Sánchez Arévalo is scenarioschrijver en regisseur.  Het zal dus niet verwonderen dat zijn roman leest als een film.  Met een unieke combinatie van psychologische roman, thriller en soap zal dit boek een groot publiek aanspreken.   In een heel vlotte stijl leef je mee met hoofdpersonage Alice die steeds meer haar grip op de realiteit en het fatsoen verliest.  Bovendien probeert haar zesjarige dochter het verlies van haar papa te verwerken door haar wereld te structureren.  Van bij de eerste pagina’s is dit een boek dat boeit en dat je laat meeleven met de personages.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Betty – Tiffany McDaniel

Deze rauwe, aangrijpende coming of age roman is een boek vol tegenstellingen, dat je van de ene in de andere emotie doet vervallen.  Enerzijds maakt Betty kennis met de rijke Cherokee cultuur waar vrouwen centraal staan.  Anderzijds merkt ze op school en in het dorp waar ze wonen dat vrouwen tweederangsburgers zijn. Hoewel ze met heel wat tegenslagen, armoede en geweld geconfronteerd wordt, blijft Betty doorgaan.   Zonder ooit sentimenteel te worden slaagt de auteur erin een ontluisterend beeld te schetsen over haar afkomst.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. De violist van Birkenau – Mike Van Hoecke

In een boek van geringe omvang, waar geen woord te veel in lijkt te zijn geschreven, slaagt debuutauteur Mike Van Hoecke erin om je vanaf de eerste pagina te boeien en je niet meer los te laten tot je de laatste pagina omgeslagen hebt.  Het aangrijpende verhaal is met gevoel geschreven zonder ooit sentimenteel te worden.  Korte hoofdstukken die zich op verschillende plaatsen en tijden afspelen en aanvankelijk geen verband lijken te hebben, worden steeds nauwer met elkaar verbonden en komen samen tot een prachtig geheel.  Dit boek over muziek, liefde en wreedheid grijpt je bij de keel en blijft nazinderen.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Het laatste vaderland – Matteo Righetto

“Het laatste vaderland” bundelt drie korte romans die in Italië verschenen als de trilogie van het vaderland.  Deze prachtige coming of age roman beschrijft het verhaal van een sterke jonge vrouw, die zich in het Italië rondom de eeuwwisseling van 1900 afspeelt.  Het verhaal dat in het begin rustig voort lijkt te kabbelen ontpopt zich als snel tot een spannend relaas dat aan een western doet denken.  In filmisch-poëtische beschrijvingen weet de auteur het landschap feilloos in beeld te brengen.  Uit het hele verhaal blijkt een grote liefde voor de natuur en de bergen.  Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. De onzichtbare vrouw – Erika Robuck

Bestsellerauteur Erika Robuck baseert haar nieuwe historische roman op waargebeurde feiten.  Geheim agente Virginia Hall wordt geroemd om haar moed en zelfopoffering.  Met oog voor detail en met veel gevoel brengt de auteur deze heldin opnieuw tot leven.  Haar verhaal leest als een trein, is ontzettend boeiend en grijpt bij momenten bij de keel.  . Historische fictie van de bovenste plank, die niet alleen vlot wegleest, ontzettend spannend is maar bovendien ook leerrijk.  Mijn volledige recensie lees je hier.

 1. Al die dingen nu jij er niet meer bent – Emily Spurr

In dit debuut van de Australische Emily Spurr, kruip je in de huid van een 10-jarig meisje dat meemaakt wat geen enkel kind wil meemaken.  Dit is een boek dat van bij de eerste pagina’s onder je huid kruipt en je niet meer loslaat tot lang nadat je de laatste pagina omgeslagen hebt.   Je raakt onmiddellijk helemaal betrokken in het moeilijke verhaal van een meisje dat je in een mum van tijd in je hart sluit.  De vlotte, eenvoudige schrijfstijl geeft de leefwereld van de 10-jarige Rae perfect weer.  Een prachtige roman over rouw en vriendschap. Mijn volledige recensie vind je hier.

 1. Het meisje met de luidende stem – Abi Daré

Adunni beheerst bij de aanvang van het verhaal het Engels nog niet zo goed en dit komt in de tekst duidelijk naar voor.  Naarmate het verhaal vordert en Adunni bijleert, veranderen ook de zinsconstructies en evolueert haar woordenschat.  Dit verhaal over een meisje met veel dromen benadrukt het belang van onderwijs, doorzettingsvermogen en iemand die in je gelooft.  Bovendien wordt nog maar eens duidelijk dat niet iedereen én zeker meisjes, met dezelfde kansen start. Een bijzonder boek en een absolute aanrader voor iedereen die vaak in contact staat met jongeren. Mijn volledige recensie lees je hier.

 1. Shuggie Bain – Douglas Stuart

Het debuut van Douglas Stuart is deels gebaseerd op zijn eigen ervaringen, dat hem de Booker Prize 2020 opleverde.  Shuggie steelt in een oogwenk je hart.  Zijn verhaal is zowel pijnlijk als hartverwarmend.  Hoewel de omgeving en de cultuur van Glasgow prominent aanwezig zijn in zijn boek, is het een universeel verhaal over kinderen die opgroeien in armoede en moeilijke gezinssituaties.  Het boek is filmisch en katapulteert je zo terug naar de jaren ‘80 in een regio met heel wat werkloosheid en gezinnen die het moeilijk hebben. Mijn volledige recensie lees je hier.

 1. De hemel is altijd paars – Sholeh Rezazadeh

Dit debuut kan niet anders dan een diepe indruk na te laten.  Met een verhaal dat je verwarmt en omarmt neemt Sholeh Rezazadeh je mee op sleeptouw in het leven van een Iraanse vrouw en haar pogingen een leven op te bouwen in Nederland. Ze vertelt een poëtisch verhaal in een wondermooie taal over aparte vriendschappen, een ontluikende liefde en cultuurverschillen.  Het wereldbeeld van Arghavan en haar unieke kijk op tijd en ruimte laten stilstaan bij onze gejaagde manier van leven.  Een klein verhaal dat een grootse indruk nalaat en blijft nazinderen.  Mijn volledige recensie lees je hier.

 1. De onderstroom – Benjamin Myers

In poëtische zinnen die bol staan van de prachtige details schrijft Benjamin Myers een ode aan het Engelse landschap en zijn fauna en flora.  De mooie beschrijvingen zetten al je zintuigen aan het werk en laten je de zilte zee ruiken, brandnetelthee proeven en het vrolijke gekwetter van vogels in de ochtend horen.  De mooie vriendschap die ontstaat tussen twee mensen die noch in afkomst noch in leeftijd bij elkaar lijken te horen is hartverwarmend.  Reken daarbij dat Robert ontdekt dat lezen zijn horizon kan verbreden en je hebt een boek naar mijn hart.  Mijn volledige recensie lees je hier.

Op naar een nieuw boekenjaar vol leesplezier! Ik ben alvast benieuwd wat het brengt.

Denk aan je plaatselijke boekhandel indien je één of meer van deze boeken wenst te kopen.

Background photo created by jcomp – www.freepik.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s