Betty – Tiffany McDaniel

“Ik wilde weten of “nee” nog iets betekende.”

1954. Betty is de dochter en het zesde kind van een Cherokee vader en een blank moeder.  Ze groeit op in armoede en in een wereld vol tegenstellingen.  Haar vader vertelt haar vele verhalen waarin vrouwen vaak een belangrijke en moedige rol spelen.  In de buitenwereld voelt ze vooral dat meisjes en vrouwen niet van tel zijn, zeker niet als ze als ze halfbloedjes zijn.  Ondanks het geweld waar ze al vroeg mee in aanraking komt, heeft Betty een enorme veerkracht en een rijke fantasie.  Schrijven wordt haar manier om met haar moeilijke, maar vaak ook liefdevolle jeugd om te gaan.  

Tiffany McDaniel won eerder Not the Booker Prize voor haar werk.  “Betty” is geïnspireerd op het verhaal van haar moeder.  Deze rauwe, aangrijpende coming of age roman is een boek vol tegenstellingen, dat je van de ene in de andere emotie doet vervallen.  Enerzijds maakt Betty kennis met de rijke Cherokee cultuur waar vrouwen centraal staan.  Ze kijkt erg op naar haar lieve vader die thuis is in de natuur en de moeilijkheden binnen het gezin verzacht met zijn vele verhalen.  Anderzijds merkt ze op school en in het dorp waar ze wonen dat vrouwen tweederangsburgers zijn, die liefst zo weinig mogelijk inbreng hebben. Hoewel ze met heel wat tegenslagen, armoede en geweld geconfronteerd wordt, blijft Betty doorgaan.   Met zijn 620 pagina’s was dit een boek dat al even lag te wachten om gelezen te worden.  Ondanks zijn grote volume is het een boek dat ontzettend vlot leest.  Zonder ooit sentimenteel te worden slaagt de auteur erin een ontluisterend beeld te schetsen over haar afkomst.  Een verhaal over opgroeien, racisme en veerkracht dat bijblijft en jammer genoeg nog steeds erg actueel voelt.   Laat je door de omvang van het boek niet ontmoedigen, dit boek is het lezen echt meer dan waard! 

“Betty” vertelt de familiegeschiedenis van Tiffany McDaniel.  Een ontluisterend verhaal over racisme en geweld maar ook over liefde en veerkracht.  Een must-read!

Met dank aan Standaard Uitgeverij en Uitgeverij Signatuur voor dit aangrijpende recensie-exemplaar.

🌕🌕🌕🌕🌗

ISBN: 9789056726911
Verschijningsdatum: 17/06/2021
Aantal bladzijden: 621
Uitgeverij: Signatuur
Vertaald door Anne Jongeling

Winnaar van de FNAC Prix America
Winnaar van de Livres Hebdo Best Foreign Fiction
Genomineerd voor de Prix Femina

Een gedachte over “Betty – Tiffany McDaniel

  1. Pingback: De mooiste romans van 2021 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s