Witte zee – Roy Jacobsen

“De onzichtbaren” was vorig jaar één van mijn favoriete boeken.  Ik was dan ook ontzettend blij toen ik dit vervolg mocht ontvangen.  Het leven gaat verder op Barroy, Ingrid is intussen volwassen en woont tijdelijk helemaal alleen op het eiland.  De Tweede Wereldoorlog woedt op de achtergrond.  Als een oorlogsschip in de buurt zinkt, spoelen er lichamen van de Duitse bemanning aan.  Tussen hen ook de nog levende Russische krijgsgevangene Alexander.  Het tweetal bouwt een innige band op, maar om Ingrid te beschermen moet Alexander het eiland verlaten.  Het is het begin van een erg moeilijke tijd voor Ingrid, die noodgedwongen ook het eiland moet verlaten.

“Het was de tijd van het jaar dat alles wat leeft dood wil, dat dieren en mensen in hun schulp kruipen en nog kleiner worden dan ze al zijn, dat de natuur zwijgt, op de zee na, en geen enkel gebed in staat is om ook maar iets te verlichten.”

Roy Jacobsen is één van de belangrijkste auteurs van Noorwegen. Dit tweede deel in de reeks over het eiland Barroy, borduurt verder op het eerste verhaal, maar kan ook alleenstaand gelezen worden.  Op een eerder afstandelijke manier laat Jacobsen zijn lezer meekijken naar het eilandleven.  Dit eilandleven is voor Ingrid ontzettend hard en de eenzaamheid slaat toe.  De liefde brengt haar hoop, die echter al snel weer de kop ingedrukt wordt en verandert in een persoonlijke strijd.  De auteur slaagt erin de eenzaamheid, de diepmenselijke kantjes en de onmacht in weinig, maar ontzettend goed gekozen woorden te schetsen. De eenvoudige taal waarin Jacobsen schrijft bevat een enorme kracht.  Waar het eerste boek gekenmerkt werd door de prachtige beschrijvingen van de natuur, worden in dit vervolg vooral het menselijke aspect van het eilandleven in beeld gebracht.  Een prachtig tweede deel in deze unieke reeks om nog lang te koesteren!  Ik kijk nu al uit naar het derde deel.

“Witte Zee” is het tweede deel in de reeks van Roy Jacobsen die zich afspeelt op het eiland Barroy bij de Noorse kust.  In eenvoudige taal krijg je een krachtig verhaal voorgeschoteld.

Met dank aan Standaard Uitgeverij en De Bezige Bij voor dit fantastische recensie-exemplaar!

🌕🌕🌕🌕🌗
ISBN: 9789403131412
Verschijningsdatum: 1/07/2021
Aantal bladzijden: 239
Uitgeverij: De Bezige Bij
Vertaald door Paula Stevens

Helemaal overtuigd? Ga langs bij je boekhandel in je buurt of bestel het hier online.

Een gedachte over “Witte zee – Roy Jacobsen

  1. Pingback: De mooiste romans van 2021 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s