Dansen op vluchtige noten – An Van Paemel

“Ze stonden op een eiland van zand en helmgras, twee figuurtjes alleen op een zwevende wereld.”

1910.  De Nederlandse Gidia moet tegen haar zin als psychiatrisch verpleegster gaan werken, zodat haar broers zouden kunnen gaan studeren.  Gidia heeft echter heel andere dromen.  Wanneer de Eerste Wereldoorlog aanbreekt, slaan heel wat Belgen op de vlucht.  Zo gaat Jean naar Nederland, waar hij het niet steeds makkelijk heeft met de cultuurverschillen.  Zijn enige band met thuis is zijn cello. Als hij de nieuwe collega van Gidia wordt, kunnen ze het onmiddellijk goed met haar vinden.  

“De toekomst was terug van weggeweest, en hij bleef maar rondjes draaien in het verleden.”

An Van Paemel is schrijfcoach en woont en werkt in Brugge.  Haar debuut, dat gebaseerd is op het levensverhaal van haar oma Gidia en opa Poter is een warm verhaal over twee mensen die elkaar keer op keer aantrekken en terug afstoten in een wereld die verscheurd wordt door oorlog en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.  Deze roman speelt zich af tijdens een keerpunt in onze tijd, een moment waarop vrouwen stilaan tot het besef komen dat ze mogen opkomen voor hun rechten en veel meer zijn dan een persona miserabilis. De evolutie in de behandeling van psychiatrische patiënten speelt een bijzondere rol in het verhaal, daarbij valt het ook op dat er in die tijd reeds grote verschillen in behandeling waren tussen beide landen.  Deze roman is knap opgebouwd, is geschreven in een rijke taal met mooie poëtische passages en snijdt belangrijke thema’s aan.  De auteur slaagt erin de tijdsgeest naadloos in het boek te verwerken, waardoor je echt terug in de tijd gebracht wordt. Fijn is dat het taalgebruik dit ook echt ondersteunt.  Dit debuut doet absoluut verlangen naar meer en is een echte aanrader.

“Dit was het leven zoals het hoorde te zijn. De schotten van het vakje waarin de wereld haar tot nu toe had geperst, losten op.”

“Dansen op vluchtige noten” is het bijzondere debuut van An Van Paemel, een historische roman waarin thema’s als muziek, psychiatrie en vrouwenrechten centraal staan.

Met dank aan Uitgeverij Houtekiet voor dit fijne recensie-exemplaar en de uitnodiging tot de boekvoorstelling!

🌕🌕🌕🌕🌗
ISBN: 9789089245069
Verschijningsdatum: 25/04/2022
Aantal bladzijden: 311
Uitgeverij: Houtekiet

Een gedachte over “Dansen op vluchtige noten – An Van Paemel

  1. Pingback: De mooiste romans van 2022 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s