De mooiste romans van 2022

2022 loopt op zijn einde. Tijd om de balans op te maken, de vele gelezen boeken op te lijsten én er de 15 favorieten uit te selecteren. Nooit een makkelijke klus, want het is wikken en wegen tussen boeken in heel diverse genres en stijlen. Van feelgood over historische romans tot psychologische roman, ze krijgen allemaal een plaatsje in de lijst. De ene lees je liever als ontspanning, de andere liever als het eens wat serieuzer mag. Duik gerust even in de lijst en ontdek misschien dat verborgen pareltje waar je naar op zoek was.

15. Het geheime leven van Albert Entwistle – Matt Cain

Albert is 64 en geniet van zijn job als postbode.  Als hij te horen krijgt dat hij met pensioen moet, staat zijn wereld op losse schroeven.  Hij vreest een eenzaam leven en beseft dat het tijd wordt om echt te tonen wij hij is en op zoek te gaan naar zijn enige grote liefde, George, die hij vijftig jaar eerder liet gaan.   In zijn zoektocht krijgt hij hulp uit onverwachte hoek, niet alleen van zijn collega’s, maar ook van de bewoners op zijn postronde!

Dit verhaal dat voelt als een warm dekentje, heeft een hoofdpersonage met een hoge aaibaarheidsfactor, die je in een mum van tijd in je hart sluit.  Van bij de eerste pagina’s word je meegezogen in deze fijne roman en wil je het boek niet meer wegleggen.  Dit warme verhaal over vriendschap, liefde en het recht om echt jezelf te zijn, zet het belang van begripvolle collega’s echt wel in de kijker.  Vriendschap komt vaak uit een hoek die je niet verwacht!  Dit is echt feelgood van de bovenste plank. De volledige recensie lees je hier.

14. Dansen op vluchtige noten – An Van Paemel

1910.  De Nederlandse Gidia moet tegen haar zin als psychiatrisch verpleegster gaan werken, zodat haar broers zouden kunnen gaan studeren.  Gidia heeft echter heel andere dromen.  Wanneer de Eerste Wereldoorlog aanbreekt, slaan heel wat Belgen op de vlucht.  Zo gaat Jean naar Nederland, waar hij het niet steeds makkelijk heeft met de cultuurverschillen.  Zijn enige band met thuis is zijn cello. Als hij de nieuwe collega van Gidia wordt, kunnen ze het onmiddellijk goed met haar vinden.  

Dit debuut, dat gebaseerd is op het verhaal van de grootouders van de auteur, is een warm verhaal dat zich afspeelt tijdens een keerpunt in onze tijd, een moment waarop vrouwen stilaan tot het besef komen dat ze mogen opkomen voor hun rechten en veel meer zijn dan een persona miserabilis. Deze roman is knap opgebouwd, is geschreven in een rijke taal met mooie poëtische passages en doet absoluut verlangen naar meer en is een echte aanrader. Mijn volledige recensie vind je hier.

13. De reizigers op perron 5 – Clare Pooley

Iona, Piers, Sanjay, Emmie en Martha nemen dagelijks de trein naar Waterloo station.  Ze zitten vaak in dezelfde coupé, maar gesprekken knopen ze niet met elkaar aan. Tot op een dag Piers bijna stikt in een druif en zijn medepassagiers zijn leven reden.  Deze gebeurtenis brengt de reizigers met elkaar in contact.  Ze hebben weinig gemeen, hebben elk hun eigen problemen, maar nu ze met elkaar in gesprek gaan, ontstaat er tussen hen een bijzondere band.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van elk personage.  Dit geeft een bijzondere dynamiek aan het verhaal en sleept je steeds verder mee in hun wereld.  Je leert ze stap voor stap beter kennen en doorheen het boek leer je ze steeds meer waarderen.  Dit sterke feelgoodverhaal is echt een plezier om te lezen en is goed voor enkele uren puur genieten.  Bij het omslaan van de laatste pagina lijkt het alsof je afscheid neemt van enkele nieuwe goede vrienden en is je geloof in de mensheid net weer dat tikkeltje gegroeid. Mijn volledige recensie vind je hier.

12. Het kamermeisje – Nita Prose

Molly is een eenzaam en wat vreemd meisje, dat leeft voor haar werk als kamermeisje in het Regency Grand Hotel.  Ze is trots op haar werk en kritisch voor zichzelf en anderen.  Niemand lijkt haar echt op te merken, tot ze een steenrijke gast dood in bed terugvindt.  Opeens komt ze in de spotlights te staan en wordt ze zelf van de moord op de gast verdacht.  Met haar beperkte sociale vaardigheden, lijkt ze zich steeds dieper in de problemen te werken.  Tot ze hulp krijgt uit onverwachte hoek!

Een ietwat zonderling hoofdpersonage gecombineerd met een rustig kabbelende whodunnit vormen samen een bijzonder fijn verhaal, dat aangenaam wegleest en boeiend blijft tot de laatste pagina’s.   Het verhaal is goed opgebouwd en eigenlijk zou je Molly zelf bij de hand willen nemen om haar op weg te helpen.  Een fijn verhaal over anders zijn, eenzaamheid en echte vriendschap dat een breed publiek zal aanspreken.  Het ideale boek om mee te nemen tijdens enkele nachtjes op hotel.  Wedden dat je het kamermeisje met andere ogen zal bekijken? Mijn volledige recensie vind je hier.

11. De droomfabriek – Gerwin van der Werf

Josie maakt een carrièreswitch en gaat zonder ervaring voor de klas staan als wiskundeleerkracht in een achterstandswijk.  Vooral klas 3A en populaire leerling Carmen maken het haar moeilijk. Carmen komt te laat, weigert haar telefoon af te geven en lijkt geen greintje interesse te hebben in de lessen.  Ze spendeert liever tijd aan haar instagramaccount met zestigduizend volgers.  En dan vraagt Carmen bijles, maar die moet wel bij Josie thuis doorgaan.  Opeens bouwt ze een band op met het meisje waarin ze dieper verstrikt raakt dan haar lief is.

In een boek dat boeit van begin tot eind, maar waarvan je je afvraagt waar het nu precies naartoe gaat, laat hij boeiende personages de revue passeren.  Ze zijn uit het leven gegrepen en tonen de diepmenselijke kantjes van zowel leerkracht als leerling.  De bijzondere band die tussen de twee groeit doet soms de wenkbrauwen fronsen en toch is het niet moeilijk begrip op te brengen voor beiden. Deze psychologische roman straalt door de gelaagdheid van het verhaal en zijn personages. 

Mijn volledige recensie vind je hier.

10. De rand van de wereld – Andrew J. Graff

Wisconsin 1994.  Fish en Bread, beiden tien jaar zijn de beste vrienden en brengen hun zomers samen door Bread heeft het thuis moeilijk.  Op een dag loopt het mis en slaan ze op de vlucht. Een grote zoekactie naar de jongen wordt een race tegen de tijd wanneer de jongens een wilde rivier afdrijven.Deze boeiende en spannende roman vertelt het verhaal van twee kinderen die denken op de vlucht te moeten slaan.  Daarbij heeft de auteur veel aandacht voor de omliggende woeste natuur en de verwarrende gevoelens waarmee de jongens worstelen.  Ook de personages die aan de zoekactie deelnemen worden mooi geportretteerd en maken tijdens deze dagen een persoonlijke evolutie door.  Een sterke avonturenroman die over veel meer gaat dan puur het wilde avontuur dat de jongens meemaken met opmerkelijk veel diepgang.  Een aanrader die een breed publiek zal aanspreken.

Mijn volledige recensie vind je hier.

9. Ooit waren er wolven – Charlotte McConaghy

Inti verhuist naar de Cairngorms in Schotland om er veertien wolven in het wild uit te zetten.  Door de plaatselijke bevolking worden de wolven en de onderzoekers met argusogen bekeken. Wanneer een man spoorloos verdwijnt, komen de wolven in het vizier van de plaatselijke gemeenschap. 

De auteur slaagt er opnieuw in om een boek te schrijven met een sterke psychologische achtergrond gekoppeld aan een grote liefde voor de natuur.  Daarbij schrikt ze er niet voor terug haar medemens te wijzen op zijn eigen verantwoordelijkheid.  Dit is een verhaal waar je een beetje in moet groeien, maar dat je pagina na pagina meer vastgrijpt.  Een wonderlijk boek over natuurbehoud, misbruik, trauma en natuurlijk die geheimzinnige wolven.  De natuurbeschrijvingen zijn bijzonder mooie en accuraat en zorgen ervoor dat je echt een beeld kan scheppen van de omgeving. 

Mijn volledige recensie vind je hier.

8. Liv Maria – Julia Kerninon

Liv Maria is de dochter van een Noor en een Bretoense. Ze groeit op op een idyllisch Bretoens eiland en wil er ook haar toekomst doorbrengen. Tijdens haar studie in Berlijn krijgt ze een relatie met een oudere Ierse docent, maar ze verliezen contact. Na het overlijden van haar ouders zoekt ze haar eigen weg en brengt het leven haar naar Ierland.

In poëtische taal neemt de auteur je mee in het leven van Liv Maria.  Het verhaal is passioneel maar verfijnd en lezen en literatuur spelen een grote rol.  In zinnen die je stuk voor stuk zou willen bewaren, ontspint het leven van Liv Maria zich.  Dit is een roman om stilletjes van te genieten die veel te snel uit is over hoe een eerste liefde een blijvende impact kan hebben op het leven.  Deze coming of age roman maakt indruk en beschrijft perfect de vele verwarrende gevoelens waarmee Liv Maria te maken krijgt. 

Mijn volledige recensie lees je hier.

7. Lavery & Zoon – Jo Browning Wroe

1966. William is pas afgestudeerd als balsemer en aanwezig op een galadiner als een dringend telegram voorgelezen wordt.  In Aberfan werd een school bedolven door een aardverschuiving en er worden vrijwilligers gezocht om de vele slachtoffers te bergen.  William twijfelt geen moment en sluit zich aan bij de vrijwilligers.  Het vele, aangrijpende werk confronteert hem met zijn herinneringen en zal hem zijn verdere leven achtervolgen.

In dit aangrijpende debuut geeft de auteur een inkijk in het leven en werken in een crematorium.  Daarbij voegt ze het bijzonder gelaagde hoofdpersonage van William.  Dit coming-of-age verhaal beslaat de periode van 1957 tot 1974 en start met de gebeurtenis in Aberfan, die allesbepalend is voor het verdere leven van William.  Een aangrijpende verhaal over de grote gevoelens in ons leven die niet onberoerd laat en toont hoe onze herinneringen ons verdere leven kunnen bepalen.  Een bijzonder boek vol vreugde en verdriet dat het lezen meer dan de moeite waard is.

Mijn volledige recensie vind je hier.

6. Pleasant Valley – Jolanda Ivonne Clément

1973.  Kite is negen en woont in een ogenschijnlijk perfecte wijk, met perfect gemaaide gazons en gezinnen uit de middenklasse.  Als er in de buurt een probleemgezin komt wonen, lijkt de wijk op zijn fundamenten te daveren.  De kleine (en vaak grote) kantjes van individuen komen boven en de wijk toont zich niet van zijn mooiste kant.  Als er brand uitbreekt in het huis van het gezin wordt de onverdraagzaamheid ten top gedreven.

Jolanda Ivonne Clément kruipt in de huid van een 9-jarig meisje dat thuis verwaarloosd wordt door haar labiele moeder.  Met veel gevoel, maar zonder ooit emotioneel te worden, slaagt ze erin de gevoelens van een kind naadloos op papier te zetten.  Deze roman, die leest als een trein, kruipt onder je huid en leg je nog moeilijk weg.  Je krijgt al snel een band met de lieve Kite, die in een wrede grotemensenwereld, haar eerlijke, kleine zelf probeert te zijn.  Dit verhaal toont mooi hoe sociale druk een volledige groep mensen verkeerde beslissingen kan laten nemen.

Mijn volledige recensie lees je hier.

5. Mungo – Douglas Stuart

Mungo en James wonen in een buitenwijk van Glasgow vol mannelijke mannen.  De buurt wordt geteisterd door bendes en criminaliteit.  Als tussen het tweetal iets moois opbloeit, staat niet alleen hun verschil in geloof hen in de weg.  Voor homokoppels is er in deze wijk geen plaats en indien hun relatie bekend wordt, is hun leven in gevaar. 

Dit aangrijpende en beklijvende boek beschrijft hoe twee tienerjongens gevoelens voor elkaar krijgen, maar dit kost wat kost moeten verbergen uit vrees voor represailles van hun omgeving.  Met ontzettend veel gevoel weet de auteur de uitzichtloze situatie van de twee te beschrijven.  Naast armoede en alcoholisme krijgen de jongeren te maken met geweld en een enorme groepsdruk om aan dit geweld deel te nemen.  Het beeld dat Stuart van Glasgow in die periode schetst is ontluisterend en toont dat er in tussentijd, gelukkig, heel wat stappen gezet zijn.   Een intens boek dat bijblijft!

De volledige recensie lees je hier.

4. Aroma – Ann Galland

Alba is een jong weesmeisje en werkt in een koffiebar in Venetië.  Ze wordt er gedomineerd door haar baas Roberto Raffa.  Ondertussen valt ze voor de charmes van de jonge Giorgio, die haar zwanger achterlaat en uit haar leven verdwijnt.  Na zijn overlijden blijkt Raffa haar een fortuin nagelaten te hebben. Alba komt voor een groot dilemma te staan, maar blijft trouw aan zichzelf en weigert de erfenis.  Deze keuze zal allesbepalend zijn voor haar verdere leven.

Van bij de eerste pagina’s weet Ann je te verrassen met haar fijne schrijfstijl en subtiele woordspelingen die een glimlach op je gezicht toveren.  Voeg daar een ingenieus en verrassend plot aan toe en je krijgt een roman om van te smullen en uren van te genieten.  Met veel warmte zet ze haar goed uitgewerkte personages neer en pagina na pagina vallen de puzzelstukjes steeds meer in elkaar.  Deze zalige roman heeft alles om heel wat harten te veroveren: sterke personages, een vleugje liefde, een sprookjesachtige setting, een fijn plot en een verhaal dat boeit van de eerste tot de laatste pagina.  

Mijn volledige recensie lees je hier.

3. Rusteloze grond – Claire Fuller

Jeanie en Julius zijn een tweeling die de vijftig reeds voorbij zijn.  Ze zijn steeds bij hun moeder blijven wonen in een verouderd huisje op het platteland.  Met wat ze er kweken kunnen ze in hun eigen onderhoud voorzien.  Als hun moeder overlijdt, blijkt dat ze niet voorbereid zijn op een leven in de maatschappij.  Hun leven komt op losse schroeven te staan.

In een ontzettend vlotte stijl neemt de auteur je mee in het leven van Jeanie en Julius.  Met bijzonder veel gevoel vertelt ze hun verhaal dat gekenmerkt wordt door armoede en uitsluiting.   Als lezer word je geconfronteerd met de schrijnende situatie waarin het tweetal en in het bijzonder Jeanie zich bevindt.  Dit aangrijpende verhaal blijft nazinderen en gaat dieper in op het sociaal isolement dat zo sterk samenhangt met armoede.  Bovendien leert dit boek ons op een andere manier naar armoede kijken en naar de rijkdom die voor deze mensen in een hoekje schuilt dat wij nooit zouden opmerken.  Een bijzonder boek!

Mijn volledige recensie lees je hier.

2. De hemel is van blik – Keisha Bush

De zesjarige Ibrahimah woont met zijn familie op het platteland in Senegal.  Als hij op een dag gered wordt door een vreemdeling, die Koranleraar blijkt ze zijn, kan zijn familie niet anders dan hem als talibé mee te sturen met deze maraboet Ahmed naar Dakar. De kleine jongen komt in een ware nachtmerrie terecht.

Keisha Bush laat haar lezer kennismaken met een groep vergeten kinderen uit Dakar.  Hoewel dit verhaal fictief is, moeten vele duizenden jongens deze dagelijkse hel doormaken.   Het verhaal van de kleine Ibrahimah snijdt door merg en been en zal niemand onberoerd laten.  Ondanks de bijzonder schrijnende situatie waarin deze kinderen leven, zijn er doorheen het verhaal kleine sprankeltjes hoop, echte vriendschap en getuigen deze kinderen van een ontzettende veerkracht.  Een boek om stil van te worden dat beklijft en bijblijft.

Mijn volledige recensie lees je hier.

1. Jaargetijden – Bernard Dewulf

Bernard Dewulf overleed onverwachts in december 2021.  Net daarvoor had hij zijn uitgever nog een manuscript bezorgd.  “Jaargetijden” werd postuum uitgegeven en is een boek om zachtjes te koesteren, stilletjes te lezen en ongeremd van te genieten.  Het is geen boek om in één ruk uit te lezen, maar eerder een boek om vele weken lang dagelijks even mee tot rust te komen.  Een poëtisch boek vol prachtige zinnen over het leven zoals het is, in al zijn schoonheid, melancholie en rusteloosheid.  Een boek van een man die ouder werd (maar lang niet oud genoeg) en ergens rust vond in de dagdagelijkse dingen. Een prachtig boek met kleine overschouwingen van wat het leven ons allemaal brengt.  Perfect voor stille genieters!

Op naar een nieuw jaar, met nieuwe boeken die ons verwonderen, wakker schudden, zachtjes verwarmen en ons hart sneller doen slaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s