Mungo – Douglas Stuart

Mungo en James wonen in een buitenwijk van Glasgow vol mannelijke mannen.  De buurt wordt geteisterd door bendes en criminaliteit.  Als tussen het tweetal iets moois opbloeit, staat niet alleen hun verschil in geloof hen in de weg.  Voor homokoppels is er in deze wijk geen plaats en indien hun relatie bekend wordt, is hun leven in gevaar.  Wanneer Mungo door zijn moeder met twee mannen weggestuurd wordt om een weekend te kamperen, komt Mungo in een nachtmerrie terecht, die zijn leven voorgoed zal veranderen.

Douglas Stuart groeide op in Glasgow en moest zelf knokken om zijn eerste roman “Shuggie Bain” gepubliceerd te krijgen.  Hij won er prompt de Booker Prize mee en zet zich met deze tweede roman definitief op de kaart als auteur.  Hij neemt ons mee naar een buitenwijk van Glasgow in de jaren ‘80, waar voor homoseksualiteit of anders zijn geen plek is.  Dit aangrijpende en beklijvende boek beschrijft hoe twee tienerjongens gevoelens voor elkaar krijgen, maar dit kost wat kost moeten verbergen uit vrees voor represailles van hun omgeving.  Met ontzettend veel gevoel weet de auteur de uitzichtloze situatie van de twee te beschrijven.  Naast armoede en alcoholisme krijgen de jongeren te maken met geweld en een enorme groepsdruk om aan dit geweld deel te nemen.  Het beeld dat Stuart van Glasgow in die periode schetst is ontluisterend en toont dat er in tussentijd, gelukkig, heel wat stappen gezet zijn.   Dit is geen boek dat makkelijk wegleest, mede door de heel intense beschrijvingen van geweld en vernederingen.  Desalniettemin is het een aanrader van formaat en is het oogopener die ons ertoe aanzet alert te blijven voor discriminatie.
“Mungo” is het tweede boek van Booker Prize winnaar Douglas Stuart en gaat dieper in op de discriminatie van twee tienerjongens die verliefd zijn.

Dankjewel Uitgeverij Nieuw Amsterdam en Mythras Books voor dit bijzondere boek.

⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789046829417
Verschijningsdatum: 07/04/2022
Aantal bladzijden: 400
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

2 gedachtes over “Mungo – Douglas Stuart

  1. Pingback: De mooiste romans van 2022 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s