De mooiste prentenboeken van 2022

Voorlezen, het is en blijft die allerbelangrijkste eerste stap om kinderen warm te maken voor lezen en boeken. Als gezin spendeerden we hier vele uren voor het slapengaan, allen samen in bed, genietend van een verhaal of een prachtig prentenboek. Ook nu mijn kinderen volwassen zijn, gaat mijn hart nog steeds sneller slaan van een goed prentenboek. En het moet gezegd, 2022 was op dat vlak een uitstekend jaar. Ik maakte een selectie van mijn 15 favorieten en hoop dat jullie ze massaal zullen voorlezen aan jullie kinderen, kleinkinderen of leerlingen.

15. Voor altijd dichtbij – Elvis Peeters & Yule Hermans

Yule heeft sproeten die volgens haar mama een sterrenhemel op haar gezicht vormen.  ‘s Avonds zoeken ze naar sproeten op elkaars gezicht.  Tot alles anders wordt als mama er niet meer is.  In huis is er veel verdriet.  Alles en iedereen lijkt wel van glas.  Grote en kleine dingen herinneren aan mama en Yule maakt er een nest van vol herinneringen.  Stap voor stap krijgt het leven weer wat kleur en slagen Yule, haar papa en broer er weer in om samen warmte in huis te brengen.

In dit zeer persoonlijke prentenboek, brengt Yule haar eigen verhaal en hoopt ze zo andere kinderen die een ouder verliezen een hart onder de riem te steken.  Dit prentenboek vond zijn oorsprong in de masterproef van Yule (2018) en werd nu herwerkt.  Elvis Peeters zorgde voor een passende, pakkende tekst die de grote illustraties nog meer tot hun recht laat komen.  Dit aangrijpende boek zet het thema rouw op een beeldende, poëtische manier in de kijker.  Een sterk prentenboek om te koesteren en om op de moeilijkste momenten in het leven in te zetten.

14. Het boek dat echt niet gelezen wil worden – David Sundin

Vorig jaar verscheen “Het boek dat niet gelezen wou worden” van David Sundin.  Een ontzettend grappig boek dat aanzet tot voorlezen met gevoel voor drama.  Na dit eerste, succesvolle boek volgt nu een tweede deel.  Voorlezer en luisteraar worden opnieuw uitgedaagd om door dit boek heen te komen.  En dat wordt niet makkelijk gemaakt!  Maak je maar klaar om te fluisteren en roepen, om de weg door het doolhof te vinden en om teksten te lezen waarvan de letters verwisseld worden.  Maar pas op!  Dit boek durft te bijten, door een woordbeving laat je het boek bijna vallen en dan zit het boek plots op slot… Lukt het jou om dit boek te lezen?Dit boek is opnieuw een schot in de roos en zorgt voor tonnen (voor)leesplezier.  Dit boek is perfect voor iets oudere kinderen die de interesse in prentenboeken misschien wat verloren zijn (alhoewel, kan je ooit te oud zijn voor een prentenboek?).   Wedden dat ze met dit boek opnieuw aan je lippen hangen en gieren van het lachen.  Een zalig prentenboek voor actieve vertellers en luisteraars die niet graag stil zitten, dat gegarandeerd zorgt voor één van de fijnste momenten van de dag.  

13. Nina Tomatina – Ruth Verstraeten & Annelies Vandenbosch

Nina wordt Nina Tomatina genoemd door toptrut Trina.  Sinds Trina in haar klas is opgedoken, krijgt Nina te maken met de ene pesterij na de andere.  Trina is gewiekst, slecht en sleept Steffi en Monica mee in haar stoute plannen.  Naar school gaan wordt voor Nina met de dag onaangenamer.  Met het schooltoneel voor de deur lijkt Trina met alle pluimen te gaan lopen. Maar dat is buiten Nina en haar klasgenoten gerekend!

Dit stuiterend, dik prentenboek in groot formaat heeft illustraties die van het papier spatten, een tekst vol gevatte, ondeugende rijmen en staat garant voor een voorleeservaring om van te smullen.    Het verhaal en dan vooral de uitlatingen van Trina kunnen hard zijn, maar dat maakt het verhaal ook echt geloofwaardig. Dit zorgt ervoor dat het eerder geschikt is om voor te lezen aan kinderen van de lagere school.  Hoewel zelf lezen zeker kan vanaf een jaar of 8, is het zo’n boek dat echt helemaal tot zijn recht komt als het expressief voorgelezen wordt.  Het mooie rijmtempo, de vlammende tekeningen en het thema dat niemand onberoerd laat, zorgen ervoor dat kinderen ongetwijfeld aan je lippen hangen.

12. Help, een verrassing! – Miriam Bos

August de Vos wacht op zijn vriend Suusje de eekhoorn, want die heeft een verrassing voor hem.  August maakt zich zorgen, want hij houdt van rustige dingen zoals lezen en mooie dingen maken.  Suus houdt van rennen en springen en wilde dingen doen.  Hoe langer hij wacht, hoe meer hij denkt dat hij de verrassing helemaal niet fijn zal vinden.  Gelukkig heeft hij een vriend die hem door en door kent!Miriam Bos had al enkele jaren de twee fijne hoofdpersonages van dit boek in gedachten en sinds kort kan iedereen met deze lieve personages kennis maken in haar prentenboekdebuut.  Haar illustraties zijn bijzonder kleurrijk en spatten werkelijk van de pagina’s van dit wondermooie boek.  De twee lieve hoofdpersonages met tegengestelde karaktertrekken, kennen elkaar door en door en zijn vrienden voor het leven.  August wordt door de auteur met veel gevoel neergezet, zowel in tekst als in beeld.  Jong en oud zullen de personages en het verhaal over bang zijn en echte vriendschap in een mum van tijd in hun hart sluiten.  Herkenbare personages en gevoelens, prachtige illustraties en een krachtig verhaal zorgen ervoor dat dit boek alles heeft wat een goed prentenboek moet hebben. 

11. Volg de vlinder – Helen Cooper & Gill Smith

Een broer en zus worden uit een klein bootje gered.  Ze worden door verschillende mensen geholpen en krijgen onderdak.  Langzaam proberen de kinderen aan hun nieuwe leven te wennen.  Het kleine broertje maakt al snel vrienden en vindt zijn glimlach terug.  De grote zus heeft het echter moeilijk om alles wat gebeurd is te vergeten. Gelukkig weet haar broer raad.

In dit prachtig prentenboek wo-erden thema’s als trauma, verlies en de impact van vluchten uit je thuisland verwerkt en op kindermaat gebracht.  De emoties die de kinderen doormaken worden in de illustraties mooi en treffend in beeld gebracht.  Het gebruik van donkere tinten en felle kleuren geven de groei weer die de kinderen doorheen het boek doormaken. Dit waardevolle prentenboek kan ingezet worden om met kinderen in gesprek te gaan over deze belangrijke thema’s.  Waar woorden soms niet voldoende zijn, brengt dit prentenboek een mooie uitkomst.  Dit prachtige prentenboek met een sterke boodschap raakt en blijft bij!

10. Kleur – Marieke ten Berge

Een jongen houdt van tekenen.  Op school, waar hij zich niet bijzonder goed voelt, is tekenen zijn uitweg.  Cijfers krijgen kleur en vormen zo een prachtige fantasiewereld.  Op elke plek waar hij komt die maar duister en grauw is, kleurt verbeelding zijn dag.  Als hij van een vriend een doos potloden in een regenboog aan kleuren ontvangt, zorgt dat ervoor dat zijn wereld nog kleurrijker wordt.

In dit prentenboek zonder tekst laat Marieke ten Berge zien wat fantasie kan betekenen.  Ze droeg het boek op aan haar zoon Matt, die haar liet zien dat dyslexie geen gebrek is maar een talent.  In dit boek laat ze zien dat talenten komen in alle vormen en maten en dat de manier waarop je naar de wereld kijkt bepalend kan zijn.  Doordat het boek geen tekst heeft, wordt de “lezer” ertoe aangezet zijn eigen verbeelding te gebruiken en de prachtige illustraties tot zijn eigen verhaal te maken.  Het is een aanzet om kleur te zien in wat de dagen ons brengen of ze nu kleurrijk zijn of niet.  Een prachtige ode aan de kracht van verbeelding!

9. Weirdo – Zadie Smith, Nick Laird & Magenta Fox

Rosa is jarig en er wacht haar een zachte, slapende verrassing.  Rosa moet echter naar school en de verrassing slaapt nog.  Als ze wakker wordt, kijkt de verrassing om zich heen en maakt ze kennis met de andere huisdieren uit het gezin.  Ze vinden de verrassing maar een vreemd ding en noemen haar Weirdo.  In een poging zich aan te passen, belandt de verrassing buiten haar nieuwe huis.  Gelukkig kan ze terecht bij een lieve buurvrouw, die haar laat zien dat anders zijn helemaal niet zo slecht is!De lieve illustraties in zachte kleuren van Magenta Fox scheppen de perfecte sfeer voor dit mooie verhaal over anders zijn.  Een cavia in een judopakje, het lijkt een vreemd hoofdpersonage, maar deze cavia zal vele harten doen smelten en zich zomaar ontpoppen tot een van de favoriete personages van kinderen.  Ruby, met hoge aaibaarheidsfactor en open kijk op de wereld, is een figuurtje dat perfect zou passen in een reeks.  Een heel fijn prentenboek over de kracht om jezelf te zijn en hoe die kracht te omarmen!

8. De kleine houten robot en de boomstamprinses – Tom Gauld

De kleine houten robot en de boomstamprinses zijn de twee kinderen van een koningspaar.  Elke nacht verandert de prinses in een boomstam en het is elke morgen de taak van de robot om haar weer tot leven te brengen.  Als hij er op een morgen te laat aan denkt om haar te wekken, wordt de boomstam weggegooid.  Kleine robot probeert de boomstam terug te vinden en zijn zusje te redden en belandt zo in een groot avontuur.
Zijn eerste prentenboek van Tom Gauld is met geen ander te vergelijken.  In zijn typische illustratiestijl heeft hij een mix gemaakt tussen een prentenboek en een graphic novel.  Ook het verhaal zelf is best apart.  In de stijl van een sprookje, maar met veel ruimte voor eigen invulling, vertelt hij het hartverwarmende verhaal van de sterke band tussen broer en zus.   Dit leuke verhaal zet aan om zelf verder te denken dan het verhaal en naast dit verhaal nog vele nieuwe avonturen te verzinnen.  Een erg origineel prentenboek, met werkelijk uitmuntende illustraties, dat lezers en luisteraars zal boeien en verwonderen.  Dit smaakt absoluut naar meer.  Warm aanbevolen.

7. Het geluk van schildpad – Tiny Fisscher & Barbara de Wolf

Hoe gaat dat precies complimentjes geven?  Waar vind je geluk?  Wat is mooi zijn?  

Schildpad denkt vaak over woorden na, proeft ze en probeert hun echte betekenis te ontdekken.  Met deze woorden gaat hij op pad en samen met de andere dieren probeert hij ze vorm te geven.  Zo leert hij zeven levenslessen, die ons leven elke dag een beetje mooier kunnen maken.   “Het geluk van schildpad” is een verzameling van zeven korte verhaaltjes over de kleine dingen die ons leven de moeite waard maken.   

Tiny Fisscher, die jarenlang ervaring heeft met het schrijven van kinder- en jeugdboeken, laat kinderen in mooie, poëtische teksten kennismaken met de kleine gelukjes in het leven.  De korte verhaaltjes lenen zich uitstekend tot voorlezen of samen lezen om daarna het gesprek met kinderen aan te gaan en te filosoferen.  Treffende illustraties van Barbara de Wolf in haar typische collagestijl, brengen de emoties van schildpad erg goed in beeld.  Beeld en tekst vormen een prachtig geheel en maken een boek met veel diepgang.  Een aanrader om met kinderen vanaf 4 à 5 jaar van te genieten.

6. Het verhaal van donker – Marit Kok

Donker wordt bang als de nacht opkomt.  De lichten verdwijnen en schaduwfiguren komen tevoorschijn.  Helemaal alleen, vindt hij het echt griezelig. Tot hij een lichtje ziet en het begint te volgen.  Hij moet zijn angst overwinnen, maar maakt zo al snel kennis met al het moois wat de nacht te bieden heeft.  Kostbare schatten, een zee van rust en de mooiste dromen komen op zijn pad. Hij ontdekt hoe mooi en sfeervol slapengaan kan zijn.Dit is het debuut van Marit Kok.  Wat startte als een idee voor een kortfilm groeide uit tot een bijzonder prentenboek waarvoor Marit in haar studio het decor met de hand creëerde.  Deze gedetailleerde decors werden gemaakt met een hele resem materialen, van klei tot hout, over plantjes en steentjes tot takjes.  Het resultaat is een bijzonder warm en sfeervol prentenboek dat ertoe aanzet met kinderen over de nacht in gesprek te gaan.  Het is een kans om angsten te overwinnen en het moois wat de nacht te bieden heeft te tonen.  Het fijne verhaal op rijm maakt het plaatje compleet.  Marit Kok bewijst met dit debuut dat ze heel wat in haar mars heeft en doet absoluut smaken naar meer.  Een origineel, sfeervol prentenboek dat vertrouwen zal geven aan kinderen die bang zijn in het donker.

5. Ergens in de sneeuw – Linde Faas

Linde Faas neemt ons in haar nieuwe prentenboek mee naar een dromerige wereld in het heerlijk winters landschap van het hoge noorden.  Een meisje, Sofie, droomt in de stad van sneeuw, lichtjes en sterren, maar haar papa heeft het druk.  Sofie gaat naar buiten op zoek naar iets om haar op te vrolijken. Tussen de dikke sneeuwvlokken ontmoet ze een rendier dat haar meeneemt op een magisch avontuur in de prachtige natuur. 

Dit wonderlijke prentenboek straalt sfeer, magie en tonnen winterse schoonheid uit.  Het lieve, hoopvolle verhaal past perfect bij kerst maar zal ook nog ver daarna zorgen voor uren voorlees- en kijkplezier.  Dit prentenboek zet de schoonheid van de natuur helemaal in de kijker en toont alle wonderdingen die je er kan vinden.  Geen ander boek brengt je zo in winterse sferen als deze!

4. Het land van ooit – Femke Vanbelle & Flore Deman

In de tuin tekenen zeven vriendjes samen een land vol fantasie met kikkers, kreeften en kolibries.  Dan begint het te waaien en zien ze een heldere gloed waar ze door aangetrokken worden.  Zo belanden ze in Het Land van Ooit, hun eigen fantasiewereld waar ze van de ene verbazing in de andere vallen.  Van blauwe bomen, over rondreizen op de rug van een kip, tot wilde chocoladebloemen. Het kan er allemaal!Femke Vanbelle en Flore Deman scheppen een warme droomwereld waar elk kind zou willen wonen. Een lieve poëtische tekst wordt vergezeld van dromerige illustraties in natuurtinten en vormen samen een zalig prentenboek om voor het slapengaan te lezen. De tekst op rijm is in rijke taal geschreven en heeft een heel fijn voorleesritme. Rijkgevulde pagina’s staan garant voor uren kijkplezier en een hele reeks vaak minder bekende dieren passeren de revue. Dit boek is een pleidooi om het kind in jezelf te blijven koesteren, te spelen, te fantaseren en te blijven geloven in dat sprankeltje magie. Een verhaal dat garant staat voor vele warme voorleesmomenten voor ouders, grootouders en kinderen vanaf 4 jaar en om keer op keer opnieuw te lezen. Dromen jullie mee?

3. Vos, vogel en ik – Kristof Devos

Wanneer een meisje zich verveelt, leert ze vos en vogel kennen.  Tussen de drie ontstaat een sterke band en een stevige vriendschap.  Samen maken ze veel plezier.  Op het moment dat vogel in de bres springt voor het meisje, wordt hij zelf aangevallen door een roofvogel.  Vos en het meisje vrezen het ergste, maar vogel is er nog en blijft leven.  Hij kan misschien nooit meer vliegen, maar de band tussen de drie is er één voor het leven.

Prachtige illustraties vertellen een mooi maar aangrijpend verhaal over vriendschap, een ongeluk en steun.  De illustraties spreken bijna voor zich en brengen de vele gevoelens die de drie vrienden doormaken heel treffend in beeld.  De weinige maar goed gekozen tekst geven het verhaal net nog dat ietsje meer diepgang.  Een aantal pagina’s bevatten verschillende kleine scènes zonder tekst en nodigen uit om zelf de woorden bij het verhaal te bedenken.  Dit krachtige verhaal brengt een mooie, hoopvolle boodschap en zet een sterke vriendschap in de kijker.

2. De grote onderbroekenroof – Kim Crabeels & Melvin

Het Koninklijk Museum voor Onderbroeken trekt heel wat bezoekers en is zowat het populairste museum.  De directeur is heel erg trots, tot op een dag het topstuk van het museum verdwenen is.  Mona Lisa’s slipje van kant is verdwenen.  Wie heeft toch dat slipje gestolen?  De koningin wordt er bijgehaald, maar kunnen ze de dader vatten?

Kim Crabeels schrijft sedert 2013 de leukste kinderboeken.  Deze keer werkte ze samen met illustrator Melvin.  Samen maakten ze ontzettend grappig en ondeugend prentenboeken vol onderbroekenlol.  Geen kind (of volwassene) die hieraan kan weerstaan.  De tekst is hoofdzakelijk op rijm en zit barstensvol kleine grapjes.  Met zinnen als “Verhipjes! Een boef zit met zijn tengels aan mijn slipjes” kan het niet anders dan dat je pagina na pagina zal gniffelen of schateren van het lachen.  De illustraties in blauw en oranje tinten zitten vol kleine, grappige details en bevatten heel wat knipogen naar grote, bekende kunstwerken.  Een ontzettend geslaagd en ietwat gedurfd prentenboek waar kinderen vanaf 5 jaar zullen van smullen!  Een aanrader van formaat!

1. Morris – Bart Moeyaert & Sebastiaan Van Doninck

In een winters berglandschap gaat Morris op zoek naar de hond van zijn oma.  De hond met de toepasselijke naam Houdini verdwijnt te pas en te onpas.  Nu het sneeuwt, wordt het heel wat moeilijker om Houdini terug te vinden.  Een koud avontuur over lappendekens, een verdwenen hond en het belang van een naam.

Dit boek met vele laagjes, lees je best meer dan één keer, om zo het verhaal helemaal tot je te laten doordringen.  In korte, vaak eenvoudige zinnen, slaagt Bart Moeyaert erin zoveel en net genoeg te vertellen.  Hij zet de fantasie van lezer of luisteraar aan het werk en laat ze zelf de achterliggende verhalen bedenken.  De mooie, rijke taal neemt je mee naar een koud, onherbergzaam, maar o zo mooi landschap.  Dit krachtige verhaal met verschillende diepere boodschappen is er voor lezers of luisteraars van heel uiteenlopende leeftijden.  De auteur speelt met taal en maakt zinnen met weinige en eenvoudige woorden, die recht naar je hart gaan.  Prachtige illustraties maken het plaatje compleet. Een pareltje om te koesteren.

Jullie zien het, 2022 was een fantastisch prentenboekenjaar. Voor 2023 wens ik jullie de warmste voorleesmomenten en nog meer nieuwe prentenboeken om te koesteren.

Wil je één of meer van deze boeken kopen, denk dan aan je plaatselijke boekhandelaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s