De onderstroom – Benjamin Myers

Vlak na de Tweede Wereldoorlog verlaat de zestienjarige Robert het mijnwerkersstadje waar hij altijd gewoond heeft, op zoek naar werk en avontuur.  Hij trekt te voet door de natuur van Noord-Engeland en maakt kennis met Dulcie, een excentrieke oudere dame die in een klein huisje op een klif woont.  Het klikt tussen beiden en Dulcie laat Robert kennismaken met poëzie, kunst en lekker eten.  Robert krijgt er de kans om volwassen te worden en voor zichzelf een toekomstplan uit te stippelen.

“In stilte schuilt poëzie, maar de meeste mensen nemen de tijd niet om ernaar te luisteren.”

Benjamin Myers won verschillende prijzen met zijn romans en poëzie.  Dit is het eerste boek van zijn hand dat naar het Nederlands vertaald werd.   In poëtische zinnen die bol staan van de prachtige details schrijft hij een ode aan het Engelse landschap en zijn fauna en flora.  Zowat elke zin uit dit boek zou je willen neerpennen om er later nogmaals van te genieten.  De mooie beschrijvingen zetten al je zintuigen aan het werk en laten je de zilte zee ruiken, brandnetelthee proeven (wedden dat je net als ik brandnetels gaat plukken na het lezen van dit boek ?!) en het vrolijke gekwetter van vogels in de ochtend horen.  De mooie vriendschap die ontstaat tussen twee mensen die noch in afkomst noch in leeftijd bij elkaar lijken te horen is hartverwarmend.  Reken daarbij dat Robert ontdekt dat lezen zijn horizon kan verbreden en je hebt een boek naar mijn hart.  Dit boek om stilletjes van te genieten en bij weg te dromen veroverde in een mum van tijd een plaats in mijn hart én in mijn boekenkast ;-).  Eentje om nog lang van na te genieten!

“Achter me lag een golvende deken van leven die deinend afliep naar de visserswoningen aan de baai, en dan daarachter niets dan mijlen zee, die vanaf deze hoogte volkomen kalm leek onder de licht zuchtende middaghemel.”

“De onderstroom” van Benjamin Myers is een wondermooie poëtische ode aan de Engelse natuur en aan een tijdloze vriendschap. Warm aanbevolen!

Met dank aan Mythras Books en Uitgeverij NieuwAmsterdam voor dit recensie-exemplaar om nog lang te koesteren!

⭐⭐⭐⭐⭐
ISBN: 9789046828205
Verschijningsdatum: 6/05/2021
Aantal bladzijden: 255
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Meesterlijk vertaald door Anneke Bok

2 gedachtes over “De onderstroom – Benjamin Myers

  1. Pingback: De mooiste romans van 2021 – Het Boekenrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s