De mooiste prentenboeken van 2020

Het derde en laatste eindejaarslijstje van 2020 is een feit. Naast heel wat romans en jeugdboeken, mocht ik ook een mooi aantal prentenboeken recenseren. Er waren er van alle slag, mooie, originele, schattige,… Mijn 10 favorieten zet ik graag voor jullie op een rijtje:

1. De blauwen tegen de rooien – Benjamin Leroy

Een verrassend en origineel prentenboek over stoere en minder stoere ridders, ridderjongens en riddermeisjes, over vijanden die vrienden worden (of toch niet?) en over het kind in jezelf loslaten.  De kleuren van de illustraties spatten van het papier en wie in detail de prenten bestudeert, ontdekt elke keer iets nieuws.  Een tijdloos prentenboek dat het verdient om een plaatsje te krijgen in elke boekenkast of bibliotheek zodat het door deze en volgende generaties stukgelezen kan worden.   En dat met alleen maar een vierkleurenbic… Ik ben benieuwd naar wat Benjamin nog in petto heeft. Mijn volledige recensie vind je hier.

2. De ballonnen van opa – Jessie Oliveros & Dana Wulfekotte

Een pracht van een boek dat dementie bespreekbaar maakt met jonge en oudere kinderen. Het boek is in zwart-wit getekend en enkel de ballonnen in het boek zijn in kleur. Dit zorgt ervoor dat de herinneringen echt in de kijker staan. Dit boek is met veel emotie geschreven en brengt het moeilijke onderwerp dementie op een beeldende manier tot leven. Dit maakt het makkelijker om met kinderen over dit onderwerp te praten. Fijn aan dit boek is ook dat ondanks de trieste boodschap er toch een positieve wending aan het verhaal wordt gegeven. Mijn volledige recensie vind je hier.

3. Kleine Vos en het mooiste wat er is – Thyssa Zevenbergen & Ru de Groen

Kleine Vos is eenzaam en verdrietig en droomt van een vriendje…
Met originele prenten die uit papier gesneden werden creëert Thysa Zevenbergen een feeërieke wereld. Het rustige kleurenpalet geeft de afbeeldingen een extra dimensie.  De tekst op rijm van Ru de Groen versterkt de prachtige prenten. De combinatie van de illustraties en de mooie tekst resulteren in een pareltje. Een boekje om te koesteren en keer op keer opnieuw boven te halen en voor te lezen aan je (klein)kinderen. Dit tijdloze verhaal heeft alles in zich om snel een plekje te veroveren in het lijstje klassiekers! Mijn volledige recensie vind je hier.

4. Panda en Eekhoorn – Ed Franck & Thé Tjong Khing

Panda & Eekhoorn zijn twee dikke vrienden. Hoewel hun vriendschap niet altijd evident is door hun grote verschillen staan ze altijd voor elkaar klaar. Panda & Eekhoorn worden door Thé Tjong Khing (je weet wel, die van Vos & Haas) in prachtige illustraties neergezet. Ed Franck weet de innige vriendschap tussen beiden in een prachtige, soms poëtische tekst perfect vast te leggen. Tekst en illustraties versterken elkaar wondermooi. De pagina’s worden niet overdadig gevuld met tekst of illustraties waardoor het geheel een aangename rust uitstraalt. Panda & Eekhoorn zullen in een oogwenk de harten van kinderen en hun voorlezers veroveren! Mijn volledige recensie vind je hier.

5. Het Grote Kabouterboek – Maciej Szymanowicz

Dit knotsgekke kabouterboek is er eentje om u tegen te zeggen. In dit heel erg kleurrijke boek staan wel 465 kabouters, zoeken geblazen dus! Met de eindeloze details zal je enkele uurtjes kunnen wegdromen naar kabouterland. Elke pagina is volgestouwd met prenten, weetjes, opdrachtjes en zoveel meer. Met een hele rijke fantasie werd dit boek samengesteld. Hoorde je ooit al van een kabeljauter of een vlinderkopter? Wist je dat we gaten in de kaas aan de kabouters te danken hebben? Misschien lijd jij wel aan kabouteritis? Geen vraag is te gek! Ben je benieuwd naar meer? Een superleuk lees-, kijk- en zoekboek voor iedereen met een rijke fantasie en gevoel voor humor vanaf 5 jaar.

6. Aap leest een letter – Isabelle Gielen & Jan Van Lierde

In dit boek met kleurrijke, sprekende prenten maken kinderen met alle mogelijk letters en klanken die ze nodig hebben om vlot te leren lezen.  Elke pagina behandelt een andere klank of letter, die je trouwens ook best (voor)leest zoals je die uitspreekt bij het maken van woorden. De letter staat telkens centraal in een leuk en grappig tekstje.  Daarbij wordt de letter duidelijk aangeduid.  Kinderen zullen op die manier niet alleen de letters leren herkennen, maar kunnen ook hun woordenschat uitbreiden.  Zowat het hele dierenrijk passeert op die manier de revue.  Naast de grappige, gevatte teksten zijn ook de tekeningen die de tekstjes ondersteunen van een uitstekende kwaliteit.  Mijn volledige recensie vind je hier.

7. De enge ever – Sabine Büchner & Charlotte Habersack

Charlotte Habersack en Sabine Büchner sloegen de handen in elkaar voor dit prachtige prentenboek met een mooie boodschap. De paginavullende illustraties zijn kleurrijk, gedetailleerd en grappig.  De personages zijn leuk getypeerd en stellen verschillende soorten mensen voor.  Het mooie verhaal illustreert goed hoe vooroordelen een eigen leven gaan leiden, maar ook hoe het maar één dappere persoon vergt om die vooroordelen te doorbreken.  Dit boek is uitermate geschikt om met kinderen en kleuters vanaf 5 jaar in gesprek te gaan over diversiteit, andere culturen en hoe met een open blik naar de wereld te kijken. Mijn volledige recensie vind je hier.

8. De verhalendief – Graham Carter

Graham Carter brengt in zijn nieuwe boek de kracht van verhalen tot leven.  De kleurrijke illustraties met ongelofelijk veel details zijn een lust voor het oog.  Deze illustraties maken ook echt het verhaal.  De leuke tekst ondersteunt de tekeningen en maakt het verhaal helemaal af.  Het loont de moeite om de prenten echt in detail te bekijken, want je blijft keer op keer nieuwe dingen ontdekken.  Ga je mee op zoek naar de auteur en zijn gezin die ergens in het verhaal opduiken?Mijn volledige recensie vind je hier.

9. Hallo-o-o daarboven – Matthew Farina & Doug Salati

Kleine Vos moet een spreekbeurt maken over een verzameling. Zijn klasgenootjes hebben alle soorten verzamelingen van linten tot knikker, maar Vos heeft er geen. Papa heeft echter een idee en neemt hem mee het bos in. Dit prachtige prentenboek in mooie natuurtinten laat kinderen de wonderen van de natuur ontdekken. Vos beleeft niet alleen een mooi avontuur met zijn papa, maar beleeft tegen zijn verwachtingen in een heel leuke tijd in het bos. De prenten zijn wondermooi en geven de natuur gedetailleerd weer. Een boek dat jong en oud zal bekoren en zin doet geven om de natuur in te trekken.

10. Stella en de zeemeeuw – Georgina Stevens & Izzy Burton

“Stella en de zeemeeuw” is een heel leuk prentenboek dat kleuters vanaf 4 jaar bewust maakt van het probleem van de vervuiling.  De kleurrijke, levendige prenten zullen kinderen zeker aanspreken.  Naast bewustmaking laat het boek ook zien dat iedereen zijn steentje kan bijdragen om milieuvervuiling tegen te gaan.  Zeker als mensen besluiten om samen te gaan werken.  Naast het fijne, inspirerende verhaal zijn er op het einde van het boek ook enkele pagina’s met wat feitjes over plastic en vervuiling. Mijn volledige recensie vind je hier.

Veel voorleesplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s